Svet
57 ogledov

EU: raziskava o prehranjevanju žuželk

Kobilica Shutterstock
Evropska unija izvaja tri milijone evrov vredno raziskavo, ki ugotavlja hranilno vrednost uživanja žuželk.

"Mmmm ... kako dobra je ta  juha iz kobilic?" se bo morda čez nekaj let slišalo pri gostih evropskih restavracij. Bruseljski strokovnjaki so namreč prepričani, da bi se lahko z uživanjem žuželk prehranjevali bolj zdravo in ob tem bi še varovali okolje.

Tako so začeli s tri milijone evrov vredno kampanjo, s katero bodo državljane EU ozaveščali o prednostih prehranjevanja z žuželkami, hkrati pa bodo zaprosili inštitute za nadzor varnosti hrane posameznih držav, da sodelujejo pri raziskavi, piše na spletni strani Daily Telegraph.

Manj maščob in beljakovin

Kot pravijo strokovnjaki imajo žuželke nizko kalorijsko vrednost. Ena izmed študij tako pravi, da majhna kobilica vsebuje le 20 odstotkov beljakovin in šest odstotkov maščob, medtem ko meso 24 odstotkov beljakovin in 18 odstotkov maščob.

Še bolj zdravi naj bi bili črički, saj ti vsebujejo veliko kalcija in termiti, ki imajo veliko železa. Po drugi strani pa insekti povzročajo zelo malo toplogrednih plinov, saj bi za njihovo gojenje potrebovali majhno količino hrane. Podporniki projekta so ob tem prepričani, da bi tako lahko premagali tudi lakoto po svetu.

Žuželke na policah supermarketov do leta 2020?

Evropska unija tako raziskovalnim inštitutom po Evropi ponuja denar za raziskavo hranilnih in energijskih vrednosti žuželk in možne alergijske reakcije ob njihovem uživanju.

Profesor Marcel Dicke iz nizozemskega inštituta v Wageningenu, ki bo opravljal raziskavo, je tako dejal, da bomo lahko do leta 2020 žuželke kupovali v supermarketih. Kot pravi bo to takrat čisto normalno, kot je na primer danes uživanje sushija.

"Mislim, da bomo žuželke najprej vključevali v klobase in hamburgerje," je dejal in dodaja, da bomo takrat na kobilice in čričke gledali kot na "leteče škampe".

Dicke ob tem opozarja, da bo meso v prihodnosti zelo drago, vse manj dostopni pa bodo beljakovinski izdelki, kot jih poznamo danes. Če se bomo tako želeli izogniti pomanjkanju beljakovin, se bomo pač morali navaditi na prehranjevanje z žuželkami. A, kot pravi, problema s tem ne bomo rešili. S prehranjevanjem s surovimi žuželkami bi se lahko kaj hitro zastrupili, zato bi jih morali pred uživanjem dobro prekuhati.

"Zapravljanje davkoplačevalskega denarja"

Da gre le za zapravljanje denarja evropskih davkoplačevalcev, pa je prepričan Britanec Todd Dalton, ki se ukvarja s prodajo žuželk.

"Ljudje ne bodo kar naenkrat začeli jesti žuželk, zato ker se je EU odločila, da bo preiskala to področje. Bilo bi dobro, če bi se to zgodilo. Naše prehranjevalne navade se ne bodo spremenile do takrat, dokler ne bodo izginili predsodki glede žuželk."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.