Svet
23 ogledov

EU s trga umika kalčke iz Egipta

kalcki Shutterstock
Evropska unija iz preventivnega vidika iz trga umika in uničuje vsa semena sabljastega triplata, uvožena v EU prek egipčanskega izvoznika. Do 21. oktobra pa je tudi prepovedala uvoz vseh semen in fižolčkov za kaljenje iz Egipta.

Epidemiološke preiskave zastrupitev v Nemčiji in Franciji so potrdile, da so vir zastrupitve z E. coli semena iz Egipta, ki so bila distribuirana v EU od enega egipčanskega izvoznika med letoma 2009 in 2011, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Analize semen prisotnosti enterohemoragične E. coli sicer niso potrdile, vendar ti rezultati ne izključujejo dejanske kontaminacije. Ukrep je na podlagi ugotovitev delovne skupine Evropske agencije za varno hrano (EFSA) sprejet z namenom preventivne zaščite potrošnikov."

Ob tem so iz ministrstva sporočili še, da sledijo informacijam prek hitrega sistema obveščanja o distribuciji egipčanskih semen spornih lotov v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.