Svet
555 ogledov

EU se bo odpovedala 90 odstotkom ruske nafte

nafta plo%C5%A1%C4%8Dad Žurnal24 main
Do konca leta se bodo države članice odpovedale 90 odstotkom ruske nafte.

Voditelji držav članic Evropske unije so v ponedeljek na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. EU bo z danes dogovorjenim embargom po besedah Michela Rusiji odvzela "ogromen vir financiranja vojaškega stroja". "Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno," je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

Michel je sprva na Twitterju zapisal, da se EU z danes doseženim dogovorom odpoveduje dvema tretjinama nafte iz Rusije. Toliko je uvozijo po morju, tretjino pa po naftovodu.

Ostaja le južni krak naftovoda Družba

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kasneje na novinarski konferenci pojasnila, da današnji dogovor pomeni, da bo do konca leta dejansko prekinjenega okoli 90 odstotkov uvoza nafte iz Rusije.

Pri tem so upoštevali dve tretjini surove nafte, ki jo države uvažajo po morju. Poleg tega pa sta Nemčija in Poljska napovedali, da se bosta prav tako do konca leta odpovedali nafti, ki jo prejmeta po severnem kraku naftovoda Družba, je povedala Ursula von der Leyen.

Ostala bo zgolj še nafta, ki jo Madžarska in Slovaška prejmeta po južnem kraku naftovoda Družba. Gre torej za okoli 10 oziroma 11 odstotkov ruske nafte.

"K temu se bomo vrnili kar se da hitro," je poudarila predsednica komisije. Pri tem je omenila možnost povečanja zmogljivosti Jadranskega naftovoda (Janaf), ki teče prek Hrvaške. Za to bi potrebovali od 45 do 60 dni in tudi nekaj naložb, je po njenih besedah pojasnil hrvaški premier Andrej Plenković. Posodobiti pa bi bilo treba tudi madžarske rafinerije. Plenković je sicer že ob prihodu na vrh povedal, da bi lahko prek Janafa, po katerem nafta teče iz Omišlja na Krku na celino, madžarskim rafinerijam dobavili "ogromne količine nafte".

Nafta | Avtor: Profimedias Profimedias
Šesti sveženj sankcij še ni dokončno sprejet

Glede zagotovil Madžarski, ki jih je ob prihodu na vrh zahteval madžarski premier Viktor Orban, je Michel pojasnil, da je to povezano predvsem s tveganjem za motnje v dobavi. "Če pride do tega (...) bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zagotovitev varnosti dobave," je poudaril.

Odločitev po njegovih besedah ni namenjena samo Madžarski, ampak vsem državam brez morja. V sredo bodo stalni predstavniki držav članic pri EU pripravili tudi pravno podlago za današnjo politično odločitev, je še povedal predsednik Evropskega sveta.

Embargo na nafto je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje še izključitev treh ruskih bank iz sistema Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Poleg tega bodo v okviru sankcij prepovedali oddajanje dodatnim trem ruskim televizijam. Razširili pa bodo tudi seznam oseb, proti katerim so uvedene sankcije, je zapisal Michel.

Sankcije, vključno z embargom na nafto, sicer še niso dokončno sprejete.

Na vrhu so danes začeli tudi razpravo o načrtu za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je ta mesec predstavila komisija. Ta po besedah predsednice komisije predstavlja podlago, da bi se čez čas povsem odpovedali ruskim fosilnim gorivom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 19:48 31.maj 2022.

  Reševanje ameriškega dolarja in to kar na horuk,hočeš nočeš

 • Avatar zoo
  zoo 14:31 31.maj 2022.

  Norci, našpukal ga bo narod EU.

 • Dusan12 10:05 31.maj 2022.

  …. v SDju so že zbrali denar, za nakup 2L kanglice za mleko Emo Celje M. Cviklu, da bo v njej švercal iz Madžarske vsak dan nafto in plin na plečih Tončka Ropa. Cirman za necenzurirano si.