Svet
0 ogledov

EU se mora razviti v "federacijo nacionalnih držav"

srbski premier Vojislav KoÅ¡tunica in Manuel Barosso AFP Žurnal24 main
Evropa potrebuje novo usmeritev, EU se mora razviti v "federacijo nacionalnih držav", je danes v nagovoru o stanju v uniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pozval predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Takšna poglobitev politične unije bo po njegovih besedah terjala novo pogodbo. Razvoj EU v "federacijo nacionalnih držav" je po Barrosovih besedah nujen, saj se sicer države zatekajo k nacionalizmu in populizmu, ki se napajata iz krize.

Šef komisije je tudi tokrat kritiziral ravnanje voditeljev članic unije, ki en dan v Bruslju sprejmejo pomembne odločitve, čez nekaj dni pa te odločitve doma spodbijajo.

Pozval k "evropiezaciji"

EU se sooča s finančno, gospodarsko in socialno krizo, a tudi s krizo zaupanja, ki je politična kriza, a dobro je, da v demokraciji ni politične težave, ki nima politične rešitve, je še menil.

Ob tem je pozval k "evropeizaciji" evropskih volitev junija 2014. Evropske politične skupine bi lahko po njegovem predlogu k temu prispevale tako, da bi vnaprej predlagale svojega kandidata za predsednika Evropske komisije.

Jesen je lahko "točka preobrata" za Grčijo

Glede Grčije "resnično verjamem, da imamo to jesen priložnost priti do točke preobrata", je menil Barroso. Pogoj za to je, da država izvede vse obljubljene ukrepe in reforme ter s tem zatre pomisleke in dvome partneric v območju evra.

Ugibanja o izstopu Grčije iz območja evra, ki že dolgo ni več tabu, se spet stopnjujejo, spet se poudarja, da je pred območjem evra trenutek resnice.

Grčija je namreč po več kot dveh letih varčevalnih ukrepov in reform pod pritiskom, naj v letih 2013 in 2014 zreže še 11,5 milijard evrov, da bi dobila naslednji, 31-milijardni obrok posojil.

O tem, ali si država zasluži nadaljnjo pomoč, bo presodila trojka mednarodnih posojilodajalcev, Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Njeno poročilo se pričakuje oktobra.

Ta konec tedna pa bodo o tem na neformalnem zasedanju na Cipru razpravljali finančni ministri držav v območju evra.

Komentarjev 2
  • privat 11:46 14.januar 2013.

    federacija nacionalnih držav..pa še objemati predstavnika četništva...?? Boga je ta Eu....Kaj nacionalizacija Eu-ja ne pomeni fašizem??

  • URIAH HEEP 12:25 12.september 2012.

    Plus enotna monetarna politika, kjer bo en par bankirjev upravljalo z premoženjem celotne evropske unije, določala stopnjo inflacije...Pozabi samostojno monetarno politiko, postani provinca v rokah tujcev.Odločno proti NWO.