Svet
14 ogledov

EU še ostreje do Belorusije

Aleksander Lukašenko EPA
Evropska unija zaostrila sankcije proti Belorusiji. Na kazenskem seznamu tudi Jurij Čiž, čemur je Slovenija nasprotovala.

Zunanji ministri EU so danes sprejeli odločitev o precejšnji zaostritvi sankcij proti Belorusiji. Na obstoječi kazenski seznam 231 oseb in treh entitet so dodali 12 oseb, med njimi poslovneža Jurija Čiža in Anatolija Ternavskega, ter 29 entitet, med katerimi po neuradnih informacijah ni družbe, ki je sklenila posel s slovenskim podjetjem Riko.

Med 29 entitetami je po navedbah virov pri EU večina Čiževih podjetij ter podjetja Ternavskega in Vladimirja Peftjeva. Slednji je bil sicer osebno na kazenski seznam unije uvrščen že lani. Nove sankcije bodo predvidoma začele veljati že to soboto.

Slovenija nasprotovala

Nove sankcije naj bi sicer potrdili konec februarja, vendar je to preprečila Slovenija, ki je nasprotovala vključitvi oligarha Jurija Čiža na seznam kaznovanih oseb.

Slovenija se ni strinjala s tem, da se na kazenski seznam uvrsti samo enega poslovneža, saj je prepričana, da je več takih, ki podpirajo režim, in želi celovit pristop h gospodarskim sankcijam, je zunanji minister Karl Erjavec pojasnil stališče Slovenije.

Zamrznitev premoženja in prepoved potovanja

Pri gospodarskih sankcijah za osebe in entitete, povezane z režimom beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, gre za zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlje Unije.
Sankcije proti Belorusiji so bile potrjene pod točko A, torej brez razprave, a ministri danes vseeno razpravljajo o Belorusiji, predvsem o diplomatski prisotnosti članic unije v Minsku.

Ministri se bodo danes predvidoma tudi zavezali, da bodo kazenski seznam oseb in podjetij dopolnjevali tudi v prihodnje, če režim Lukašenka ne bo izpustil vseh političnih zapornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.