Svet
1411 ogledov

EU si je oddahnila, Francija spet dahnila "da" Macronu

Emmanuel Macron Epa
Dosedanji francoski predsednik Emmanuel Macron je zmagovalec drugega kroga francoskih volitev.

Emmanuel Macron si je tako kot prvi francoski predsednik po letu 2002 zagotovil drugi mandat v Elizejski palači.

Po poročanju francoskih televizij, ki so objavile izide vzporednih volitev, na volišča danes ni prišlo med 27 in 29 odstotkov volivcev.

Današnji rezultat je tesnejši kot pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu volitev prav tako pomerila Macron in Marine Le Pen. Leta 2017 je Macron zmagal s 66 odstotki glasov.

V prvem krogu volitev 10. aprila, ko se je za predsedniški položaj potegovalo 12 kandidatov, je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka.

Po prvem krogu ga je podprla večina kandidatov, ključni pa so bili volivci, ki so 10. aprila glasovali za skrajnega levičarja Jean-Luca Melenchona, teh je bilo več kot 20 odstotkov. Melenchon sicer Macrona ni neposredno podprl, volivcem je dejal le, naj ne glasujejo za Le Penovo. Številni njegovi volivci naj bi zato danes ostali doma.

Pred drugim krogom volitev je Macron francoske volivce prepričeval, da bo v teh zahtevnih časih boljši predsednik kot njegova protikandidatka, ki je bila v preteklosti znana po številnih povezavah z Rusijo in njenim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Opozarjal je, da bi zmaga Le Penove pomenila hud udarec ne le za Francijo, temveč za celo Evropo. Marine Le Pen je sicer opustila načrte o izstopu Francije iz EU, a se je zavzemala za korenite reforme, ki bi zagotovile več suverenosti članicam.

V Franciji imajo polpredsedniški sistem, v katerem ima predsednik republike precej večjo moč od predsednika vlade. Je pa za predsednika ključno, da ima v nacionalni skupščini večino, saj je sicer njegovo vladanje močno oteženo.

Zato bodo zdaj pomembne junijske parlamentarne volitve, na katerih si bo Macronova stranka Naprej republika znova prizadevala dobiti večino.

Melenchon mu je sicer danes že napovedal oster boj. Svoje privržence je pozval, naj se borijo naprej za nov, drugačen svet, ter napovedal boj za premierski položaj.

Tudi Macronova protikandidatka na današnjih volitvah Marine Le Pen je napovedala, da bodo zdaj ključne parlamentarne volitve.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
  • kapibara1 20:48 24.april 2022.

    Slabo za Francijo in Francoze in nas ostalo EU rajo