Svet
13 ogledov

EU-slovensko darilo Balkanu

Mejni prehod tabla SLO MEJA BOBO Žurnal24 main
Makedonci, Srbi in Črnogorci bodo lahko že za božič obiskali države EU, ne da bi si morali pred vstopom v povezavo urejati vizume.

Notranji ministri EU so v Bruslju dokončno potrdili odpravo vizumov za vstop državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v schengenski prostor. To se bo zgodilo že z 19. decembrom in ne šele s 1. januarjem. To spremembo je predlagala Slovenija, s čimer bodo lahko državljani omenjenih držav že za božično-novoletne praznike potovali v EU brez dosedanjih zapletov.

Stockholmski program
Najpomembnejša tema dvodnevnega zasedanja, o kateri danes razpravljajo notranji ministri, v torek pa pravosodni, med njimi minister Aleš Zalar, je sicer novi program politik s področja notranjih zadev in pravosodja za obdobje od 2010 do 2014, imenovan stockholmski program.

Eden glavnih ciljev tega programa je utrditi zakonodajo na tem področju, ki se je v zadnjih desetih letih pospešeno sprejemala, največ polemik pa je pričakovati na področju azila in migracij.

Kdaj do informacijskega sistema?
Mešani odbor bo razpravljal o ustanovitvi Agencije za operativno upravljanje obsežnih IT-sistemov: schengenskega informacijskega sistema (SIS), vizumskega informacijskega sistema (VIS) ter sistema za primerjavo prstnih odtisov prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev (Eurodac). Za sedež nove agencije se zavzema tudi Slovenija.

EU ima sicer resne težave z vzpostavljanjem SIS II in VIS. Slednji  bo vzpostavljen šele čez eno leto, SIS II, ki zamuja že tri leta, pa sploh še nima datuma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.