Svet
9 ogledov

EU sporočilo Srbiji glede Rusije

sadje Žurnal24 main
Evropa s strani držav kandidatk pričakuje, da se ne bodo okoristile z ruskimi sankcijami nasproti uniji in tja hrano izvažale same.

Pravno gledano Evropska unija kandidatkam za članstvo ne more prepovedati izvažanja na rusko tržišče v času ruskih sankcij nasproti uniji. So pa zunanji ministri unije, po pisanju srbskih medijev, kljub temu izrazili svoja pričakovanja, da se kandidatke (zlasti Srbija in Turčija) ne okoristijo in zavzamejo mesto evropskih izvoznikov v Rusijo. Iz Bruslja poudarjajo, da gre v prvi vrsti o "morali in solidarnosti".

Gospodarsko škodo zaradi ruskih sankcij bodo evropske države preštevale v nekaj sto milijonih evrov, kar je sprožilo nekatere špekulacije, kdo bi na ruskem tržišču utegnil zasesti njihovo mesto.

Evropska komisija je sicer včeraj obljubila 125 milijonov evrov pomoči za pridelovalce sadja in zelenjave, ki jih bodo ruski ukrepi najbolj prizadeli. Medtem pa je ruski premier Dmitrij Medvedjev danes skrajšal seznam tistih izdelkov, za katere je veljala prepoved uvoza. Z dekretom je tako s seznama umaknil mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir, sladko koruzo, grah, prehranska dopolnila in vitamine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.