Svet
77851 ogledov

EU sprejela sankcije proti najbogatejšemu Rusu. To odgovarja.

Aleksej Mordašov epa
Oligarhov portfolio se razširja od turizma, jeklarne industrije, medijev, do osebne banke visokih ruskih uradnikov.

Trije najbogatejši ruski možje, ki jih je Evropska unija nedavno ekonomsko sankcionirala zaradi ruske agresije v Ukrajini, nasprotujejo trditvam, da so politično ali finančno povezani s Putinovim režimom. Milijarderja Mikhail Fridman in Pyotr Aven sta v izjavi za Reuters dejala, da bosta "izpodbijala lažno in neutemeljeno podlago za uvedbo teh sankcij - odločno in z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo". Na seznamu imen, proti katerim bodo usmerjene ekonomske sankcije, pa se je znašel tudi najbogatejši Rus Aleksej Mordašov.

V Londonu nad Mordašovovimi delnicami niso zaskrbljeni

Ruski oligarh Mordašov je v mednarodno podjetje za organiziranje in posredovanje turističnih potovanj Tui s sedežem v Veliki Britaniji vstopil leta 2007, član izvršnega odbora pa je postal leta 2016. Leta 2021 je začel v podjetje vlagati milijonske zneske in pričel črpati denar v času, ko je mednarodni turizem med pandemijo zastal. Mordašov ima v lasti tretjino delnic največjega evropskega organizatorja potovanj in je s tem tudi njegov največji posamični delničar.

Direktor podjetja Tui Fritz Joussen vztraja, da Mordašovova vpletenost ne predstavlja težave. "Gospod Mordashov je delničar Tui že približno 15 let in ima v lasti približno tretjino našega podjetja, odkar ga je podprl med korona krizo. Naše podjetje vodi izvršni odbor, kot vsako nemško delniško družbo, in ne delničarji ali nadzorni svet. Zato predvidevamo, da kakršne koli omejitve ali sankcije proti gospodu Mordašovu ne bodo imele trajnih negativnih posledic za nas kot podjetje, " je zapisal Joussen.

Na lestvici Forbes, ki upošteva premoženje celotne družine, je Mordašov lani pristal na prvem mestu med ruskimi milijarderji z ocenjenimi 29,1 milijarde dolarji premoženja.

Mordašov zanika politično vpletenost v vojni

Mordašov je v svoji nedavni izjavi dejal, da ne razume, kako bi njegova vključitev na seznam sankcij EU pomagala rešiti konflikt v Ukrajini. "Popolnoma nič nimam s pojavom trenutne geopolitične napetosti," je menil.

Dejal je, da je odstranjen iz politične sfere ter pozval h koncu ruske vojne v Ukrajini, ki jo je označil za "tragedijo dveh bratskih narodov". ''Grozno je, da Ukrajinci in Rusi umirajo, ljudje trpijo v stiski, gospodarstvo propada. Narediti moramo vse, kar je potrebno, da se v bližnji prihodnosti najde izhod iz tega konflikta in se prelivanje krvi ustavi,'' je dodal.

V četrtek naj bi se 56-letni Mordašov v Kremlju srečal z ruskim predsednikom v znak kljubovanja zahodnim sankcijam. V ponedeljek ga je Evropska Unija dodala na seznam več desetih ruskih posameznikom, ki jih zadevajo ekonomske sankcije zaradi ruske agresije.

Na britanskem seznamu sankcij ga še ni

Čeprav sankcije Združenega kraljestva Mordašova zaenkrat še ne zadevajo, bodo njegovi posli v regiji zdaj močno omejeni.

Evropska unija pa je po drugi strani izrazila več razlogov za sankcioniranje ruskega poslovneža, ki ima večinski lasti ruskega proizvajalca jekla Severstal, v katerem je 19 let opravljal funkcijo izvršnega direktorja. Severstal je v preteklosti že izdal biltene s podrobnimi opisi, kako se nekateri njegovi izdelki visoke trdnosti uporabljajo pri proizvodnji ruske obrambne opreme, vključno z oklepnimi vozili.

Mordašov predseduje svoji matični družbi Severgroup, zasebni investicijski družbi, in ima interese, ki segajo od telekomunikacij do rudarjenja zlata, medijev in inženiringa. Severgroup je delničar banke Rossiya, poznane kot "osebna banka" visokih ruskih uradnikov, ki so imeli koristi od priključitve Krima.

Evropska unija obenem verjame, da so medijska podjetja, v katera vlaga, pomagala destabilizirati Ukrajino preko pro-ruskih televizijskih postaj.

Po poročanju britanskih medijev naj bi se oligarh trenutno nahajal v toplejših krajih. Njegovo zasebno letalo Bombardier Global 6000 so prejšnji teden opazili pri potovanju s Sejšelov v Moskvo, čeprav se ne vedo točni podatki o posadki. Prejšnji četrtek je predsednik Vladimir Putin na srečanje v Kremlju povabil nekaj najvidnejših ruskih poslovnežev, med katerimi je bil tudi Mordašov, ki naj bi se po sestanku vrnil na otoke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jakec42 16:54 02.marec 2022.

    Kdaj bodo uvedli sankcije za Ukrajinske miljarderje,ki so skrili po Evropi z svojim bogatstvom,mi reveži pa naj pomagamo ukrajinskim ljudem!

  • ico8 16:41 02.marec 2022.

    Najbogatejsi bi naj bil, ta revcek ubogi? Vi to resno? Ste slucajno ali namerno pozabili na Putko!?

  • Avatar Leon
    Leon 13:01 02.marec 2022.

    Vse mafije sveta so združene v dobičku . Mafija ne pozna meja .