Svet
440 ogledov

EU Ukrajini podelila status kandidatke za članstvo

Ukrajina, status kandidatke za članstvo v EU epa
Štiri mesece po začetku ruske invazije je Ukrajini uspelo pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski Uniji.

Voditelji članic Evropske unije so včeraj na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v Evropski Uniji. Gre za geopolitični korak, sprožen zaradi ruske invazije, ki sta ga Kijev in Bruselj označila za "zgodovinski trenutek".  Status je bil Ukrajini podeljen teden dni po skupnem potovanju nemškega kanclerja Olafa Scholza, francoskega predsednika Emmanuela Macrona in italijanskega premierja Maria Draghija v Kijev.

Začetek dolge poti do članstva v EU bo velik dvig morale v državi, kjer je prišlo do spopadov, saj se ruski napadi na dve mesti v vzhodnem Donbasu pomikajo proti "strašljivemu vrhuncu", pravi svetovalec ukrajinske vlade.

Michel: "To je zgodovinski trenutek"

"Prihodnost Ukrajine je v EU," je po uradni potrditvi na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko predsednik Evropskega sveta Charles Michel na omrežju dogodek označil za zgodovinski trenutek: "Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek," je izpostavil.

Poleg Ukrajine je včeraj status uradne kandidatke dobila tudi Moldavija, premiki pa so bili v tej smeri narejeni tudi za Bosno in Hercegovino. Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je sporočil Michel. "Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci.

Ukrajina mora glede na pretekli teden objavljeno mnenje komisije sprejeti reforme na področjih imenovanja ustavnih sodnikov, svobode medijev in pranja denarja ter okrepiti boj proti korupciji. Kandidatura ne zagotavlja samodejnega začetka pogajanj za članstvo ali njihovega uspešnega zaključka. V zadnjih desetletjih so Albanija, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Turčija dobile status kandidatke, a je prišlo do zelo omejenega napredka pri članstvu.

Ursula von der Leyen in Robert Golob Slovenija Golob: "Narejen je pomemben premik glede BiH"

Minevajo štirje meseci od začetka ruske invazije

Medtem napadi v Ukrajini ne pojenjajo, najhuje je na v Severodonecku, kjer na območju Donbasa je eden od ključnih ciljev ruske vojske, ki si prizadeva prevzeti nadzor nad obsežnim območjem na vzhodu Ukrajine. Ukrajinske sile so prejele ukaz, naj se umaknejo iz Severodonecka na vzhodu države, kjer že več tednov potekajo srdite bitke z ruskimi silami, je danes sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj.

"Ukrajinske oborožene sile se bodo umaknile iz Severodonecka. Prejele so ukaz," je na Telegramu zapisal Hajdaj, guverner regije, v kateri se nahaja tudi to mesto.

Ostajati na položajih, ki so tarča nenehnega obstreljevanja, po njegovih besedah nima nobenega smisla. Od mesta samega pa ni ostalo dosti več kot ruševine, je dodal. "Uničena je bila vsa infrastruktura. 90 odstotkov mesta je poškodovanega, 80 odstotkov hiš bo treba porušiti," je še sporočil.

Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia
ZDA z dodatno pomočjo

Bela hiša je v četrtek odločila, da Ukrajini nameni nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 450 milijonov dolarjev. S to pošiljko bo vrednost ameriške vojaške pomoči od začetka ruske invazije 24. februarja dosegla 6,1 milijarde dolarjev.

"Ta sveženj vključuje orožje in opremo, vključno z novim raketnim sistemom visoke mobilnosti," je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Ukrajinci bodo dobili tudi več deset tisoč kosov topniškega in raketnega streliva ter patruljne čolne. V svežnju pomoči je 36.000 kosov streliva, 18 vozil za 155-milimetrske havbice, 1200 metalcev granat, 2000 mitraljezov, 18 patruljnih čolnov in rezervni deli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Dragonja 13:06 24.junij 2022.

    Upam,da EU sprej samo Ukrajinke in Moldavke,sigirno bi se strinjale s tem,ker moški so pijanci in lenuhi.

  • Avatar Mark035
    Mark035 11:20 24.junij 2022.

    Danes so vrednote EU fašizem in korupcija.. v obeh kategorijah je Ukrajina na 1. mestu. Upam, da EU prej razpade, preden pride Ukrajina v EU.

  • h4ck3r 11:14 24.junij 2022.

    Dvojna merila...BIH pa mora izpolnjevati vseh 14 prednostnih nalog za pridobitev statusa. Hja očitno rabiš vojno za pridobitev...BIH je že poslal vabilo Putinu...