Svet
13 ogledov

EU v 2012 skoraj 5 odstotkov več

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predlog evropskega proračuna za leto 2012 predvideva plačila v višini 132,7 milijarde evra, kar pomeni 4,9-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2011.

Obveznosti znašajo 147,4 milijarde evrov (povečanje za 3,7 odstotka). Ključni cilj predloga proračuna za leto 2012 je podpora evropskemu gospodarstvu in državljanom Evropske unije (EU).

Po Lizbonski pogodbi predlogu komisije sledita le po eno branje v Svetu, ki združuje države članice, in Evropskem parlamentu, čemur v primeru razhajanj med tema institucijama, ki imata pri sprejemanju proračuna enakopravno vlogo, sledi 21-dnevni spravni postopek.

Oškrtnili tudi Galileo
Pri pripravi predloga proračuna za naslednje leto je Komisija tudi opredelila programe ali pobude, ki niso učinkoviti. Sredstva instrumenta za razvojno sodelovanje so se na podlagi rezultatov ocene njegove učinkovitosti zmanjšala za 70,7 milijona evrov. Za 24,9 milijona evrov so znižali tudi izdatke za navigacijski program Galileo.

Za delovanje institucij EU je namenjenih šest odstotkov proračuna.

Nadaljnji postopki
Svet se bo o predlogu proračuna izrekel junija, Evropski parlament pa oktobra. Če se bosta njuni mnenji razhajali, se bo začel 21-dnevni spravni postopek, pri katerem bo imela Evropska komisija vlogo poštenega posrednika. Končni proračun za leto 2012 naj bi parlament sprejel novembra, so še sporočili s komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.