Svet
7838 ogledov

EU z macolo nad kitajske avte

električni avtomobil polnjenje Profimedia
EU sproža preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila, je danes v letnem govoru o stanju v EU v Evropskem parlamentu v Strasbourgu povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ob tem je italijanskega ekonomista Maria Draghija pozvala k pripravi poročila o prihodnosti konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

"Danes komisija sproža protisubvencijsko preiskavo električnih vozil, ki prihajajo iz Kitajske," je v zadnjem nagovoru pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto povedala predsednica komisije.

Globalne trge namreč po njenih besedah preplavljajo cenejša kitajska električna vozila, pri čemer Peking z velikimi državnimi subvencijami umetno ohranja nizke cene teh vozil. "To izkrivlja naš notranji trg," je povedala.

Poudarila je še, da se mora EU sicer braniti pred nepravičnimi praksami, vendar pa mora ohraniti tudi odprte kanale za dialog s Kitajsko. Obstajajo namreč tudi področja, pri katerih je treba sodelovati.

"Treba je zmanjšati tveganja, ne pa prekiniti odnosov. To bo moj pristop v odnosu do kitajskega vodstva na vrhu EU-Kitajska, ki bo še letos," je poudarila.

Von der Leyen je konkurenčnosti evropskega gospodarstva namenila prvi del današnjega letnega nagovora o stanju v EU. Po njenih besedah je treba preučiti, kako bo EU ostala konkurenčna ob prehodu na industrijo brez izpustov.

"Zato sem enega največjih evropskih strokovnjakov na področju ekonomije Maria Draghija pozvala, naj pripravi poročilo o prihodnosti evropske konkurenčnosti," je dejala predsednica komisije.

"Evropa bo namreč naredila, karkoli bo treba, da ostane konkurenčna," je spomnila na Draghijeve besede v času finančne krize, ko je bil na čelu Evropske centralne banke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Stampedo 07:51 14.september 2023.

    VW prodaja na Kitajskem avtomobile po dvakrat nižji ceni kot v EU!? Bo Uršula temu naredila konec 😆😆😆😆

  • atamama 13:59 13.september 2023.

    14 dni nazaj so bili članki koliko so na kitajskem cenejši avti. Samo en komentar je napovedal da se to ne bo zgodilo v EU. In res je. Pod pretvezo ''nečesa'' bodo ugotavljali da kitajski avti niso dovolj ''demokratično kapitalistični'' ...prikaži več in bodo nabili dajatve. Nujno je treba zaščititi delničarje v EU, da bo dovolj dobička.... Oziroma ''osle'' treba stradat, pa magari crknejo, kajne?

  • Toma 13:07 13.september 2023.

    Bodo tudi ukinili enako prakso Fukwagna na Kitajskem?