Svet
472 ogledov

EU za preiskavo Facebooka

Facebook Profimedias
Evropa bi morala storiti vse, da zaščiti svoje državljane, je dejala evropska komisarka Vera Jourova.

V Evropski uniji so ocenili domnevno zlorabo osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja Facebook v politične namene v ZDA za grozljivo. Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je danes dejala, da bo zahtevala pojasnilo od Facebooka glede poročanja britanskega časnika Observer in ameriškega New York Times.

Priznanje nekdanjega zaposlenega

Časnika sta navajala nekdanjega uslužbenca podjetja za politično raziskovanje Cambridge Analytica Christopherja Wylieja, ki je dejal, da je to podjetje s pomočjo podatkov od približno 50 milijonov večinoma ameriških uporabnikov Facebooka ugotavljalo njihove politične preference in poskušalo vplivati na njihovo glasovanje na volitvah za predsednika ZDA leta 2016.

Moški na Facebooku Svet Zaradi objave na Facebooku dobil sto evrov globe

Cambridge Analytica naj bi bil glede na poročanja medijev v lasti ameriškega milijarderja Roberta Mercerja, ki je izdatno podprl kampanjo Donalda Trumpa za predsednika ZDA leta 2016. Eden njegovih glavnih mož pa naj bi bil Steve Bannon, vodilni strateg Trumpove predvolilne kampanje in do nedavnega eden njegovih najtesnejših sodelavcev.

Kot je konec tedna razkril Wylie, je bil on eden tistih, ki je ustvarjal "Bannonovo orodje za psihološko bojevanje". Skušali so vplivati na "notranje demone" med ljudmi, tako da so jim posredovali točno določena politična sporočila. Na ta način so skušali vplivati predvsem na tiste, ki še niso bili odločeni, koga bi volili, je povedal.

V Cambridge Analytica zatrjujejo, da Wylie ne govori resnice, in zagotavljajo, da so podatke uničili leta 2015, ko je Facebook prvič ugotovil kršenje pravil glede podatkov uporabnikov, in da jih niso uporabili pri volitvah v ZDA leta 2016.

Raziskava Zdravje Zato Facebook škodi vašim dihalnim potem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.