Svet
21 ogledov

Evakuacija 
ni potrebna

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Številni Slovenci ne nameravajo zapustiti Japonske.

Zaradi negotovih razmer na Japonskem številne države svoje državljane pozivajo, naj od tam čim prej odidejo ali se preselijo v južne predele. Evakuacije se je prva lotila Kitajska, sledila je Francija, Švica pa je svojim državljanom to možnost le ponudila.

"Razmere na Japonskem so popolnoma drugačne kot v Egiptu. Gre za posameznike, ki so tam zaradi študija ali drugih obveznosti. To ni skupina turistov, ki sedijo na kovčkih in čakajo, da odidejo," nam pove Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka zunanjega ministrstva. "Precej Slovencev je Japonsko že zapustilo, deset jih je na tem, da si rezervirajo vozovnice, drugih deset pa za zdaj ne namerava zapustiti države. Te smo že obvestili, da lahko na slovenskem veleposlaništvu prevzamejo tablete kalijevega jodida," dodaja.

Šter pojasni, da bi morali ob poslabšanju razmer najprej zagotoviti prihod vseh ljudi na letališče, sledila pa bi individualna obravnava, saj na Japonskem živijo cele družine Slovencev, ki ne morejo čakati drug drugega. V Slovenijo bi leteli s komercialnimi leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.