Svet
7 ogledov

Evakuirali 30.000 ljudi, tudi Slovence

Lurd
1/7
Žurnal24 main
Zaradi grožnje s štirimi bombami so v katoliškem romarskem središču Lurd evakuirali kakih 30.000 vernikov. Policija sporoča, da je šlo za potegavščino. V Lurdu tudi Slovenci.

Fotografije današnje slovesnosti v Lurdu
si oglejte TUKAJ.

Predstavnik regionalne vlade in vodja policije Rene Bidal sta povedala, da so posebne enote za iskanje bomb celotno območje romarskega središča temeljito preiskale, pri čemer pa niso našle nobene bombe. Ker je šlo očitno za lažni alarm, bodo območje sedaj znova odprli, tako da se bodo lahko vsakoletne slovesnosti normalno zaključile.

V Lurdu najmanj 50 Slovencev
“Z našo agencijo je v Lurd odpotovalo 50 romarjev. Trenutno se nahajajo izven kroga svetišč in so po zadnjih podatkih povsem varni. Poleg naše agencije je v Lurd z agencijo Trud odpotovala še ena skupina romarjev. Koliko ljudi je v tisti skupini, mi ni znano,“
so nam povedali pri agenciji Airturs iz Maribora. Pri agenciji Trud, ki ima sedež v Ljubljani, na naše klice ne odgovarjajo.

Na agenciji nam pojasnijo, da gre za petdnevno romanje. Skupina se je na potovanje odpravila 13. avgusta, predvidena vrnitev je 15. avgusta. "Vodička nam je zatrdila, da Slovencev niso evakuirali, saj evakuacija po njihovem mnenju ni bila potrebna. Zaprt je prostor okoli svetišč, medtem ko se oni sprehajajo po mestu in si ogledujejo znamenitosti,“ doda.

Predstavnica agencije v Sloveniji nam je še zatrdila, da skupina ni bila obveščena o kakršnemkoli incidentu, tako da jim je bila informacija o domnevno podtaknjenih bombah povsem neznana.

Eksplodirale naj bi kar štiri bombe
Grožnjo, da bodo v Lurdu okoli 15. ure eksplodirale štiri bombe, so prejeli na tamkajšnji policijski postaji malo pred 14. uro. Nemudoma so začeli z evakuacijo kakih 30.000 vernikov, ki je po navedbah policije potekala mirno.

"Klicatelj je naznanil, da bodo okrog 15. ure eksplodirale štiri bombe, ki so skrite v svetišči, je povedal predstavnik policije.

Dan ni bil izbran naključno
Na današnji dan, 15. avgust, katoličani obhajajo največji Marijin praznik, ko se spominjajo njenega vnebovzetja. Mesto Lurd, kjer naj bi se Devica Marija prikazala pred 152 leti, je ob tem prazniku med romarji še posebej priljubljeno.

Lurd sicer vsako leto obišče okoli šest milijonov romarjev in turistov. V Lurdu je več cerkva, kapel in bazilik, ki so razporejene na okoli 50 hektarov velikem posvečenem območju okoli votline, kjer naj bi se Marija prikazala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.