Svet
9 ogledov

Evakuirali bodo 200.000 ljudi

vulkan Kelud EPA
Na indonezijskem otoku Java je v četrtek zvečer izbruhnil vulkan Kelud. Po zadnjih podatkih sta zaradi izbruha vulkana umrla najmanj dva človeka.

Gre za moškega in žensko, ki sta umrla, ko sta se porušili njuni hiši, na kateri so zaradi izbruha vulkana padale skale, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Obe hiši sta bili slabo zgrajeni in zdi se, da sta se z lahkoto porušili pod težo," je dejal tiskovni predstavnik državne agencije za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugoro.

Izbruh vulkana je na otoku Java tudi že povzročil velike prometne težave. Danes so do nadaljnjega zaprli tri letališča na otoku. "Vulkanski pepel prekriva letališča, in to je za polete prenevarno," je v Džakarti pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za promet Bambang Ervan. Zaradi vulkanskega pepela v ozračju se je vidljivost poslabšala v mestih Jogjakarta, Surabaya in Solo.

Prav tako so že sprožili evakuacijo okoli 200.000 ljudi, ki živijo v bližini vulkana.

1.731 metrov visok Kelud je nazadnje izbruhnil leta 2007. Na indonezijskih otokih je skupno okoli 130 delujočih vulkanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.