Svet
998 ogledov

Evakuirali celoten otok

Vanuatu
Evakuirali so vseh 11.000 prebivalcev.

Vanuatu je odredil evakuacijo enega od svojih otokov, kjer se je minuli konec tedna prebudil vulkan in sedaj grozi z izbruhom. Vseh 11.000 prebivalcev otoka Ambae bodo evakuirali do 6. oktobra, so danes sporočile oblasti v državi.

Glede na navedbe oblasti gre za prvo tovrstno evakuacijo celotnega otoka v zgodovini države. Z ladjami bodo ljudi umaknili na varno na sosednje otoke.

krater Solfatara Svet Družina padla v vulkan. Trije mrtvi.

Večina prebivalcev otoka Ambae se je sicer že zatekla v evakuacijske centre na otoku, potem ko so na njihova naselja začeli padati kamni in pepel iz vulkana Manaro Voui. Ko sta iz tega minuli konec tedna začela izhajati para in pepel, so oblasti razglasile izredne razmere in nevarnost izbruha povišale na četrto, drugo najvišjo. Pričakujejo, da bo narasla na peto stopnjo.

Vulkan ima tri jezera in krater, nazadnje pa je izbruhnil leta 2005. Takrat so evakuirali 5000 ljudi, ki so se lahko na svoje domove vrnili šele po treh mesecih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.