Svet
65 ogledov

Evakuirali družino iz Jemna

Evakuacija iz Jemna
1/5
EPA
Ministrstvo za zunanje zadeve je pomogalo pri evakuaciji slovenske družine iz Jemna, kjer se odvija državljanska vojna.

Štiričlanska slovenska družina, ki je prebivala v prestolnici Jemna, je danes okoli 15. ure prispela v glavno mesto Etiopije Adis Abebo. Tja so dopotovali z evakuacijskim letom, ki ga je organizirala Organizacija združenih narodov.

Iz slovenskega zunanjega ministrstva, ki je pomagalo pri evakuaciji, so sporočili, da so mama, oba otroka in babica v dobrem zdravstvenem stanju in bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino. Ob tem pa so se zahvalili tudi indijskim in kitajskim kolegom, ki so bili za družino pripravljeni zagotoviti mesto na lastnih evakuacijskih plovilih.

Z zračnimi napadi bodo vztrajali

Po skoraj tednu dni trajajočih zračnih napadov, ki jih je začela Savdska Arabija, se je za evakuacijo svojih državljanov odločilo že več držav. Napadi koalicije pod vodstvom Savdske Arabije poimenovani Odločna nevihta, ki so se začeli na pobudo jemenskih oblasti, pa naj bi trajali "dokler bo potrebno" oziroma dokler izvoljeni jemenski predsednik ne bo ponovno prevzel oblasti.

Jemen je namreč razdvojena med podpornike zveste zdajšnemu izvoljenemu predsedniku Abd-Rabbuju Mansourju Hadiju in njegove nasprotnike - Hutije, ki podpirajo njegovega predhodnika Alija Abdullaha Saleha. Predsednik se je pred šiitskimi Hutuji že pred mesecem dni umaknil iz glavnega mesta in za začasno prestolnico razglasil Aden. Prejšnji teden pa se je nato umaknil v Savdsko Arabijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.