Svet
8 ogledov

Evakuirali več kot 200 družin

Obilen dež, ki je včeraj zalival predele Hrvaške, se je premaknil v Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Iz nekaterih predelov poročajo, da je stanje celo slabše od katastrofalnih poplav, ki so območje zajele maja.

Nove poplave, ki so prizadele Zenico, Banja Luko, Žepče, Zavidoviće, Doboj, Tuzlo, Brčko... so za seboj pustile katastrofalne posledice. Uničeni so domovi, ceste, mostovi. Deroča voda je na cestah v nekaterih mestih dobesedno odnesla asfalt.

V Banja Luki pogrešajo moškega; avtomobil 29-letnega moškega je odnesla voda, moškega pogrešajo. Če je utopljen, še ni potrjeno. V Banja Luki je med drugim poplavljen tudi del kliničnega centra, v mestu je razglašeno izredno stanje zaradi visokega vodostaja rek Vrbas in Vrbanje, ki sta poplavili več deset objektov in s seboj odnesli več vozil. Uničena je tudi mreža oskrbe z električno energijo.

V občini Gračanica so evakuirali 200 družin, ki so jih že prizadele majske poplave. Na območju tuzlanske županije je najhuje v Lukavcu, po pisanju portala Klix.ba je pod vodo tudi Gradačac. V okolici Sarajeva je voda prizadela 30 hiš, poplavljena je tudi velika površina polj.

Vreme na območju se še ne bo umirilo, saj tako za jutri kot za petek vremenoslovci še napovedujejo popoldanske obilnejše padavine.

Težave tudi v Srbiji

Srbijo so izdatne padavine zajele že ponoči, za nekatera območja še vedno velja rdeči alarm, največja opozorilna stopnja za ekstremne in nevarne vremenske razmere.

Po pisanju portala B92 je bregove prestopila reka Štira, ki je poplavila del mesta Loznica. Prečrpavanje vode potekajo v Malom Zvorniku, posamezni deli Užic, Valjeva, Kruševca, Vrnjačke Banje. V teh mestih so ostali brez električne energije in doživeli popoln prometni kolaps.

Poplavljena Loznica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Ljudje v Srbiji si še niso opomogli od katastrofalnih majskih poplav, v katerih je življenje izgubilo 54 ljudi, škodo pa ocenjujejo na poldrugo milijardo evrov. Na donatorski konferenci v Bruslju so za Srbijo zbrali 106 milijonov evrov pomoči.

Ravno danes so - po pisanju portala B92 - prizadetim začeli izplačevati odškodnine po majskih poplavah.

Pomoč v višini par tisočakov

Obnova Obrenovca bo po ocenah pristojnih potekala še leta, meščani je sami ne bodo zmogli. V centru mesta so danes pripravili protest; Obrenovčani se pritožujejo nad ocenami škode, ki so jo utrpeli njihovi domovi v majskih poplavah.

Glede na ocene je največje število hiš (5000) utrpelo škodo 3. in 4. kategorije, za katero so upravičeno do denarne pomoči od 250. tisoč do 350 tisoč dinarjev (od 2 tisoč do slabih 4 tisoč evrov). Na protestih sprašujejo, kaj lahko s tem denarjem sploh obnovijo, če jim je - v številnih primerih - uničilo praktično vso hišo.

Komentarjev 1
  • Vojko Renko 20:55 06.avgust 2014.

    Kje so tisti , ki so za letos napovedovali super sušo