Svet
27 ogledov

Evakuirani se vračajo pod jez Oroville

Jez Oroville
1/21
Profimedias
Lokalne oblasti so v torek preklicale ukaz o evakuaciji prebivalstva pod jezom Oroville v Kaliforniji severno od Sacramenta, ki je v nedeljo prizadel 200.000 ljudi.

Inženirji so skoraj povsem prepričani, da bo jez vzdržal in ne bo prišlo do katastrofe, vendar pa opozorilo pred možno novo evakuacijo še velja.

PREBERITE ŠE:

Okoli 200.000 prebivalcev območja južno od jezu so evakuirali, ker so neurja napolnila akumulacijsko jezero in inženirji so se bali, da normalne zmogljivosti izpuščanja vode iz jezu več ne bodo zadostovale in bo potrebno poplaviti območje ali pa bo prišlo do katastrofalnih poplav po zrušitvi jezu. Še posebej zato, ker se Orovillu znova približuje deževje.

V torek je postalo jasno, da dežja ne bo veliko, voda pa trenutno iz jezera teče hitreje, kot se steka vanj. Od nedelje se je gladina jezera za z 235 metri najvišjim jezom v ZDA spustila za 3,5 metra. Ker je najhujše za zdaj mimo, so ljudem dovolili vrnitev na domove, vendar pa z opozorilom, naj bodo pripravljeni za vsak primer, da znova hitro spakirajo kovčke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:39 15.februar 2017.

    Jez Oroville je visok 260m ! Kje na slikah vidite ta jez , pod katerim je tudi strojnica HC ?? Do loma je prišlo na polovici betonskega odvodnega kanala in so "pametnjakoviči" ustavili pretaknje , da ne bi voda odnesla ...prikaži veča spodnjih 100m betona . Voda v jezeru je narasla in se začela pretakati čez obrambni nasip visok 15m , ki je iz betona , vendar ni na drugi strani narejen kot pretočni , pa so se bali , da voda ne bi izpodkopala zemljo pod temelji . Ko so to videli so zopet spustili vodo po odvodnem kanalu in zavestno uničili vseh spodnjih 100m odtočnega kanala ! Stvar je podobna poplavam v Krškem Kostanjevici pred leti , za katero so izrecni krivec HC na Savi , ker niso spustili vode iz akumulacij dan pred nastopom povečanega pretoka Save v zgornjem delu ! Tega se lotite in iščite krivca , ne pa se vtikat v Amerikance !