Svet
17 ogledov

Evri tudi na Islandiji?

zivljenje 21.05.13. denar, evro, kovanci, ankovci, foto: shutterstock Shutterstock
Islandija po hudi recesiji, ki jo je zajela po zlomu bančnega sistema leta 2008, okreva z zmerno hitrostjo, v poročilu ocenjuje Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).


Prihodnje leto naj bi se islandski bruto domači proizvod (BDP) povečal za 2,6 odstotka. Islandsko gospodarstvo je zaradi svoje majhnosti in velike odvisnosti od naravnih virov po oceni OECD zelo nestabilno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Država se pri okrevanju spopada tudi z inflacijo, ki ostaja nad 2,5 odstotka, kar je cilj islandske centralne banke. Aprila je bila 3,3-odstotna.

Islandija bi lahko na dolgi rok prevzela evro

Islandija je ena od najmanjših držav, ki ima lasten spremenljiv devizni tečaj. Na dolgi rok bi lahko Islandija prevzela evro kot svojo valuto, ocenjuje OECD. Takšna poteza je sicer malo verjetna, kajti desnosredinska vlada, ki je oblast prevzela aprila, je zaustavila leta 2009 začeta pogajanja o vstopu v EU.

Otoška država se je, kot piše v poročilu OECD, začela uspešno spopadati z nekaterimi vprašanji, na katera je OECD opozorila v prejšnjih poročilih. Med njimi je zmanjševanje bančnega sektorja, ki je v primerjavi z gospodarstvom zelo velik, hkrati pa so oblasti vpeljale več ukrepov za boljšo regulacijo in vodenje.

OECD še ocenjuje, da lahko Islandija zmanjša javno porabo z večjo učinkovitostjo v izobraževalnem in zdravstvenem sistemu.

Komentarjev 1
  • allstarr111 11:10 30.junij 2013.

    Sej niso neumni, enako kot ne angleži, švicarji, in še kdo bi se našel, mi smo ga prehitro sprejeli, sedaj bi bilo bolje imeti tolarje, ne samo sedaj ampak od začetka krize. Lahko bi imeli tolarje in tudi evre, pač ...prikaži večč lahko plačaš in posluješ z obojim.