Svet
13 ogledov

"Evro bo, dokler bo Nemčija želela"

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Profesor z ameriške Columbie Jeffrey Sachs meni, da bo evro obstajal, dokler bo Nemčija to želela.

Nemčija bi lahko bila pri pomoči drugim bolj velikodušna in bi lahko drugim državam pomagala, da bi si bolje in hitreje opomogle, meni profesor ekonomije na univerzi Columbia Jeffrey Sachs, ki se te dni mudi v Beogradu. V intervjuju za Politiko je poudaril, da je Nemčija največji posojilodajalec v Evropi. "Vse, kar je naredila, je bilo s ciljem, da se reši evro in ne da se rešijo vsi problemi. Pomagala je drugim v takšni meri, da ni razjezila svojih prebivalcev in ne da bi rešila probleme krize v Evropi.“

"Evro bo obstajal, dokler ga Nemčija ne bo blokirala. Kanclerka Merklova je ohranila mirno glavo, čeprav so bili glasni tisti, ki so podpirali izključitev Grčije iz evro območja. Imam občutek, da je evro preživel in da je najhujše mimo," je podal svojo oceno.

"Najhujše je za nami"

"Mislim, da je najhujše za nami in da je mogoče postopno izboljšanje. Ne vidim pa dramatičnega izboljšanja," je še dejal Sachs. Izpostavil je čedalje višjo brezposelnost, ki zaustavlja hitrejšo ekonomsko rast. "Mislim, da ni nevarnosti, da svet zdrsne v novo, še globljo krizo. Problem je v tem, da vlade še vedno ne izvajajo potrebnih ukrepov."

Na vprašanje, ali bi danes vladam svetoval tako imenovano šok terapijo in ali je neoliberalizem izgubil bitko, je odgovoril: "Nisem priporočal neoliberalizma, ampak hitre institucionalne spremembe, kar ni povsem isto. Mislim, da je preoblikovanje v tržno ekonomijo, zasebno lastništvo, svobodno trgovino, konvertibilno valuto in pridružitev EU dober recept. Vendar približevanje Evropi ne pomeni, da postanete neoliberalni, ampak da država prične spominjati na preostalo EU. To ni samo neoliberalizem, saj bi težko rekli, da je Švedska neoliberalna država."

Komentarjev 1
  • feferon 11:24 07.november 2013.

    Dokler bo Merklca to želela! A se kaj čuje gor v vladi al imate glave v oblakih?