Svet
13 ogledov

Evro kot Yugo

Žurnal24 main
Kolumnist New York Timesa in nobelov nagrajenec Paul Krugman o evru; meni, da bodo šibkejše države odšle. Analitik MarketWatcha Kurt Brouwer gre še dlje; evro primerja z Yugom.

"Evropska valuta evro izredno spominja na slabo usodo jugoslovanskega avtomobila yugo,“ meni analitik MarketWatcha Kurt Brouwer. Razmišljanje nadaljuje, da obstaja zelo dobra primerjava med državami Evropske unije in nekdanjimi republikami skupne države Jugoslavije. Brouer izpostavlja, da ko je nekdanjo SFRJ začenjal razjedati nacionalizem, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo izbruhnila vojna.

Dogajanje v Grčiji zadnjih nekaj tednov ne kaže na to, da bi bil miren izhod blizu, poleg tega pa je pomoč Grčiji razdvojila tudi ostale članice unije in med drugim povzročila resne politične težave v nemškem vrhu. Po daljši razlagi, kaj se trenutno dogaja v Grčiji, avtor zaključuje, da sta za evro možna dva izhoda: prva je ta, da se vendarle s krizo okrepi in postane še močnejši, druga pa je ta, da postane "valuta yugo“. Valuta, katere čas je prišel, nekaj časa obstajal, vendar zdaj odhaja.

Članice bodo zapuščale evro
Brouer se v svojem članku navezuje na kolumnista New York Timesa in nobelovega nagrajenca Paula Krugmana: "Mislim, da bodo nekatere države zapustile skupno valuto, saj bodo z evrom nemočne pri upravljanju lastnega gospodarstva. Kandidatke za to so Grčija, Španija, Portugalska in Irska,“ meni nobelov nagrajenec. Nadaljuje, da se najverjetneje tudi Britanci ne bodo odrekli svoji valuti v zamenjavo za evro.

Tiste, ki bodo ostale, so Nemčija, Francija, morda še nekatere. Ko se bo to zgodilo, pa ne bo več razlogov, da ne bi sicer rahlo pohabljeni evro vendarle obstal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.