Svet
867 ogledov

Evro na 20-letnem dnu v primerjavi z dolarjem

denar inflacija Profimedia
Evro je v primerjavi z dolarjem na 20-letnem dnu.

Skupna evropska valuta je danes v primerjavi z dolarjem potonila in dosegla najnižjo vrednost po letu 2002, potem ko vse več kazalnikov kaže na povečano možnost recesije v območju evra. Vrednost evra se je znižala tudi zaradi pričakovanj vlagateljev po nadaljnjem agresivnem zviševanju obrestnih mer ameriške centralne banke.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) se je namreč v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vse bližje izenačitvi valut

Nekaj pred 9. uro po srednjeevropskem času je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,0306 dolarja. Do okoli 12.20 je evro v primerjavi dolarjem še dodatno izgubil in padel pod 1,03 dolarja, s čimer je vse bližje izenačitev vrednosti obeh valut, kar se od leta 1999, ko je nastala skupna evropska valuta, še ni zgodilo.

Gospodarsko rast v območju evra je junija močno prizadela naraščajoča inflacija. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) analitske hiše S&P Global je razkril, da je indeks z majskih 54,8 točke junija padel na 52 točk. Današnja objava razkriva, da je indeks padel na najnižjo raven v zadnjih 16 mesecih, a vseeno ostaja nad 50 točkami, ki nakazujejo rast gospodarske dejavnosti, navaja AFP.

"Vse večji strah pred pojavom recesije niža vrednost evra, medtem ko dolar zaradi napovedi Feda, da bo še naprej agresivno dvigoval obrestne mere v boju proti inflaciji, pridobiva," je analitičarka City Indexa Fiona Cincotta povedala za AFP.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • ico8 14:21 05.julij 2022.

    Cisto cudno, nihce z problematicnimi CH Franki se ne oglasa in ne cvili kot podgana v kleti...

  • tlacan 14:20 05.julij 2022.

    ZDA dosegajo svoje cilje; Razdražiti Ruse, embargo in spraviti EU na kolena.