Svet
22 ogledov

Evro zaradi Irske še navzdol

null Žurnal24 main
Zaradi Irske najhujši padec evra v zadnjih sedmih tednih. Pričakujejo pomoč.

Evro je v primerjavi z dolarjem danes padel na najnižjo raven v zadnjih sedmih tednih, padli pa so tudi tečaji delnic na vodilnih evropskih borzah.
Med današnjim evropskim trgovanjem se je vrednost evra oblikovala pri 1,3588 dolarja, medtem ko je bilo treba v ponedeljek v New Yorku za en evro odšteti 1,3599 dolarja.

Ne gre za preživetje evra, gre za resen problem bančnega sektorja na Irskem.
Olli Rehn, evropski komisar za denarne in gospod. zadeve

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes v Bruslju povedal, da bo zasedanje evroskupine usmerjeno predvsem na resen problem irskega bančnega sektorja. "Z Evropsko centralno banko, Mednarodnim denarnim skladom in irskimi oblastmi si prizadevamo za rešitev resnega problema irskih bank. Pričakujem, da bo evroskupina ta prizadevanja podprla," je dejal Rehn ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra.

Irska bi sprejela evropsko pomoč bankam
Irska se nagiba k sprejemu evropske pomoči njenim bankam, poročajo tuje agencije, da bi se tako izognili finančnemu reševanju celotne države. S pristankom na finančno injekcijo bi finančni minister Brian Lenihan pripomogel k umiritvi tečaja evra in pomiritvi trgov, je danes poročal irski časnik Irish Independent.

Irski premier Brian Cowen pa je še včeraj vztrajal, da Irska ne daje nobene vloge za finančno pomoč državi, se pa s partnerji konstruktivno pogovarjajo o tem, kako čim bolje podpreti finančno in bančno stabilnost.

Irci sicer vztrajajo, da je njihov dolg, kljub krizi, pokrit do poletja prihodnje leto. V Dublinu pa naj bi v kratkem zaključili tudi štiriletni varčevalni načrt, težak 15 milijard evrov, s katerim nameravajo do leta 2014 znižati javnofinančni primankljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.