Svet
10 ogledov

Evrokriza bi bila še hujša kot Lehman Brothers

Čedalje močnejši evro postaja cokla razvoja evropskega izvoza. Žurnal24 main
Kriza je "nedvomno resna, če se nanjo ne bi odzvali," o evru pravi Franc Križanič. Njegov poljski kolega je precej bolj pesimističen.

Julijski dogovor območja evra, ki vključuje drugo pomoč Grčiji, je treba sprejeti hitro in dati trgom ključen signal, da območje evra ukrepa učinkovito - tako pravi finančni minister Franc Križanič ob koncu dvodnevnega zasedanja v Vroclavu.

Ukrepi, o katerih so se voditelji držav v območju evra dogovoril 21. julija, vključujejo drugo pomoč Grčiji in širitev začasnega kriznega sklada. "Ti ukrepi morajo biti v državnih zakonodajnih postopkih sprejeti do konca septembra," je dejal Križanič. Upa, da bo v ponedeljek v DZ sprejeta odločitev, da se o tem odloča po nujnem postopku.

Na vprašanje, kako resna je po njegovi oceni kriza v območju evra - glede na to, da se pojavljajo navedbe o grožnji razpada sistema evra in izstopu Grčije iz območja evra - je minister odgovoril, da je kriza "nedvomno resna, če se nanjo ne bi odzvali". Povedal je tudi, da "bi kriza evroskupine pripeljala do svetovne gospodarske krize, verjetno še precej večjih razsežnosti, kot je bila tista, ki se je začela jeseni 2008 z zlomom Lehman Brothers. Tu so interesi enaki." Poljski finančni minister pa je dejal, da je po njegovem Evropa v veliki nevarnosti in morda ne bo preživela.

Za konec protesti z ZSSS

Ob koncu ministrskega zasedanja so se v Vroclavu začeli protesti evropskih sindikatov proti varčevalnim ukrepom in za več solidarnosti, ki se jih je udeležila tudi skupine Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Po ocenah sindikatov se je zbralo 40.000 ljudi, po ocenah policije pol manj.

Prvi mož ZSSS Dušan Semolič je povedal, da je njihovo glavno sporočilo to, da morajo politični odločevalci v EU prisluhniti predvsem ljudem, ne pa zgolj kapitalu. Unija potrebuje drugo pot od te, ki jo ponujajo politiki.

Komentarjev 1
  • privat 19:43 18.september 2011.

    kriza...kako pa ne bi bila kriza ,če je belec znorel...poglejmo balkansko tragedijo o nagrajevanju morilcev,poglejmo agresorsko ravnanje in plenjenje tujih bogastev(afrika ,azija)...poglejmo tudi naše politike kako zakonito nam jemljejo kvaliteto življenj (podpiranje nezakonitih izplačil plač neizplačil dnevnic,kilometrin ,prevoznih stroškov,regresov...sam kupleraj ...prikaži več in posiljevanje lastnega naroda,...ja še četnik je morilc pa je bolje vodil državo!