Svet
10 ogledov

Evroobmočju se znova obeta recesija

Evro Reuters
Območje evra je avgusta zabeležilo večji padec gospodarske dejavnosti, kot je kazala prva ocena, objavljena konec minulega meseca.

Območje evra je avgusta zabeležilo večji padec gospodarske dejavnosti, kot je kazala prva ocena, objavljena konec minulega meseca. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, se je znižal na 46,3 točke, potem ko je bil julija pri 46,5 točke. Glede na PMI bo območje evra v tem četrtletju tako znova zdrsnilo v recesijo.

Prva ocena je kazala, da je PMI avgusta znašal 46,6 točke. Vrednosti indeksa pod 50 točkami sicer pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Avgustovski rezultat po besedah glavnega ekonomista pri Markitu Roba Dobsona gospodarstvo območja z evrom pušča na poti v novo tehnično recesijo. O tej je mogoče govoriti, ko se gospodarstvo krči dve četrtletji zapored.

Znižanje PMI je posledica dolžniške krize evropske monetarne unije, saj je ta prizadela gospodarsko rast.

Velik del območja že v recesiji

Dobson je pri tem izpostavil obsežen upad novih naročil v predelovalnem in storitvenem sektorju. Prav to skupaj z ukinjanjem delovnih mest v bližnji prihodnosti ne bo omogočilo vzdržnega izboljšanja gospodarskih pogojev, je ocenil.

Velik del območja evra je sicer že v recesiji. Mnoge evrske države so bile namreč s ciljem uravnoteženja javnih financ prisiljene sprejeti varčevalne ukrepe.

Dobson je konkretno omenil skromno napredovanje PMI na Irskem (dvomesečni vrh), v Italiji (trimesečni vrh) in Španiji (petmesečni vrh), skrbi pa ga položaj Nemčije, kjer je bil kazalec avgusta najnižje v zadnjih 38 mesecih. Francija je avgusta sklenila pri najboljšem PMI v zadnjih dveh mesecih. V vseh državah z izjemo Irske je bil indeks pod 50 točkami, kar torej kaže na krčenje gospodarske dejavnosti.

"Stopnjuje se zaskrbljenost glede znamenj šibkosti, ki prihajajo iz Nemčije, države, v kateri mnogi vidijo steber rasti širše regije," je še dejal ekonomist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.