Svet
23 ogledov

"Evropa bi se morala islamizirati"

Berlusconi se je strinjal z vsem, kar je povedal libijski voditelj. (Foto: Reute Žurnal24 main
Gadafi v Rimu: Evropa bi se morala spreobrniti v islam. Vatikan je nad izjavami libijskega voditelja ogorčen.

Libijski voditelj Moamer Gadafi je med obiskom v Rimu Italijane in druge Evropejce vznemiril z izjavo, da bi se morala Evropa spreobrniti v islam. V Vatikanu so poudarili, da njegove besede kažejo nespoštovanje do papeža in do pretežno katoliške Italije. "Nagovarjati Evropejce, naj se spreobrnejo v islam, je popolnoma brez smisla. Vsak se sam odloča, ali si želi biti kristjan, musliman ali pa slediti kakšni drugi veri," je povedal vatikanski sekretar Robert Sarah.  

Gadafi je med svojim govorom celo pripomnil, da v Libiji ženske spoštujejo bolj kot na zahodu, italijanski premier Silvio Berlusconi pa je Gadafijevo "predavanje" o vrednotah žensk na Vzhodu poslušal brez besed.

"Evropa se bo spremenila v Afriko"
Libijski voditelj, ki je sicer že zapustil Italijo, je med drugim zahteval najmanj pet milijard evrov letno za boj proti nezakonitemu priseljevanju iz Afrike. "Libija za Afričane predstavlja vrata v Evropo, EU pa je odgovorna za to, da Evropa ne bo postala nova Afrika," je dejal Gadafi. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Matthew Newman je dejal, da EU lahko razmere izboljša le z dialogom in boljšim sodelovanjem, še posebej kar zadeva nezakonito priseljevanje.

Na Gadafijeve izjave pa so se že ogorčeno odzvale nekatere nevladne organizacije. Humanitarna organizacija Pro Asyl je tako poudarila, da Evropa ne bi smela sodelovati z diktaturo, ki ne spoštuje človeka. V skladu z dogovorom iz leta 2009 Italija namreč deportira v Libijo vse, ki jih v mednarodnih vodah zasačijo pri poskusu nezakonitega prihoda v Evropo.

Govorila tudi o nakupu orožja

Italijanski mediji poročajo, da sta Gadafi in njegov gostitelj, italijanski premier Silvio Berlusconi, med drugim govorila o tem, da bo Libija od Italije kupila orožje, libijski voditelj pa je rojake pozval k vlaganjem na Apeninskem polotoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.