Svet
8 ogledov

Evropa bo pomagala mladim do zaposlitve

Državljani BiH in Albanije za vstop v države EU ne bodo več potrebovali vizumov. Žurnal24 main
Evropska komisija je sprejela novo pobudo Priložnosti za mlade, s katero poziva države članice, zastopnike delavcev in podjetja, naj združijo moči in odločno ukrepajo proti brezposelnosti mladih.

Pobuda je odziv Komisije na visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi, ki vztraja na višini 21 odstotkov. V Evropski uniji je več kot pet milijonov mladih brezposelnih, kar 7,5 milijona mladih v starostni skupini 15–24 let pa ni niti zaposlenih niti se ne izobražujejo ali usposabljajo.

Pomoč tudi diplomantom

V tem primeru ne gre le za mlade, ki so zgodaj opustili šolanje, temveč vedno bolj univerzitetne diplomante, ki ne morejo najti prve zaposlitve. Med glavnimi ukrepi, ki jih bo Komisija neposredno financirala s pobudo Priložnosti za mlade, je pomoč državam članicam v višini štirih milijonov evrov za uvedbo programa Jamstvo za mlade, ki bi omogočilo, da so mladi v štirih mesecih po zaključku šolanja zaposleni ali se izobražujejo ali usposabljajo.

Iz Evropskega socialnega sklada bo tako dodeljenih 1,3 milijona evrov za podporo uvedbi vajeništev ter trije milijoni evrov sredstev za podporne programe za mlade ustanovitelje podjetij in socialne podjetnike.

Pet tisoč mladim zagotovljena finančna pomoč pri iskanju zaposlitve

Ukrepi zadevajo tudi sredstva za delovno prakso v podjetjih, s ciljem vsaj 130 tisoč praks v okviru programov Erasmus in Leonardo da Vinci leta 2012, ter okrepitev proračunskih sredstev za evropsko prostovoljno službo. Med letoma 2012 in 2013 bo pet tisoč mladim zagotovljena finančna pomoč pri iskanju zaposlitve v drugi državi članici s pobudo Tvoja prva zaposlitev EURES.

Poleg tega bo predstavljen okvir za visokokakovostna pripravništva v EU v letu 2012, zagotovljenih pa bo tudi okoli 600 dodatnih izmenjav v okviru programa Erasmus za podjetnike v letu 2012. Ukrepi, ki jih predlaga komisija, bodo državam članicam pomagali pri razvijanju dodatnih ukrepov za mlade v okviru naslednje generacije programov Evropskega socialnega sklada in proračuna EU za obdobje od leta 2014 do leta 2020.

Komentarjev 2
  • esim 15:15 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **

  • privat 17:50 20.december 2011.

    V Sloveniji te bojo samo okradli..tudi ta pomoč eu skladov ropa državljane Slovenije ,zato ne nasedajte takim pozivom!! Dobili boste pomoč in ta znesek vrnili v parih mesecih državi v davkih ali drugo...nato pa boste ostali samo davčni dolžniki pokvarjene ...prikaži več slovenije...postali boste žrtve davčnih izterjevalcev...Ministri pa se bojo gostili z vašimi dosedanjimi plodovi vašega življenja z pomočjo davčnih izterjevalcev..