Svet
287 ogledov

Evropa bo predstavila načrt

Evropska unija, Evropa EPA
Načrt vključuje zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU.

Evropska komisija bo danes predvidoma predstavila podrobnosti zelenega načrta za evropsko industrijo, ki je med drugim odgovor na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije. Načrt, ki vključuje zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU, bodo prihodnji teden obravnavali voditelji EU.

"Evropejci imamo načrt. Imamo zeleni industrijski načrt. To je naš načrt za to, da bo Evropa postala dom čiste tehnologije in industrijske inovativnosti na poti k neto ničelnim izpustom," je sredi januarja na Svetovnem gospodarskem forumu povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Načrt, katerega podrobnosti naj bi komisija predstavila danes, bo po njenih besedah temeljil na štirih stebrih.

V okviru prvega stebra je napovedala pripravo akta za industrijo z neto ničelnimi izpusti oziroma Net-Zero Industry Act, v okviru katerega bo EU določila cilje za evropsko čisto tehnologijo do leta 2030.

V okviru drugega stebra zelenega industrijskega načrta namerava EU okrepiti naložbe in financiranje proizvodnje čistih tehnologij. Komisija bo zato predlagala začasno prilagoditev pravil na področju državnih pomoči, okrepiti pa je treba tudi financiranje na ravni EU.

Tretji steber načrta vključuje razvoj veščin, ki so potrebne za prehod na neto ničelne izpuste, četrti pa bo namenjen odprti in pravični trgovini s partnerji.

Danes predstavljeni podrobnejši osnutek načrta bodo na izrednem vrhu konec prihodnjega tedna obravnavali voditelji držav članic EU. Nato bo komisija pripravila predlog zakonodajne podlage, ki pa bo na dnevnem redu rednega zasedanja Evropskega sveta konec marca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 20:43 03.februar 2023.

    Butalci bi jim najprej pobrali nakopičeno maslo, nato pa s temi Cefizlji takoj v arest. Mi pa jim ponujamo maslo in sami želimo v arest. Ni kaj, napredek. Od angela do opice, morda celo do amebe, priključene na AI.