Svet
7 ogledov

Evropa: konec okrevanja, možnost recesije

Napovedi so pesimistične Shutterstock
Okrevanje evropskega gospodarstva se je ustavilo in bo naslednje leto stagniralo, obstaja tveganje nove recesije. To ugotavlja Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju.

Za Grčijo in Portugalsko pa komisija za letos in prihodnje leto napoveduje krčenje gospodarske dejavnosti. Izjemna izguba zaupanja vpliva na vlaganja in potrošnjo, slabi globalno rast in zavira izvoz, nujna fiskalna konsolidacija pa obremenjuje domače povpraševanje, pojasnjuje komisija.

Območju evra komisija za naslednje leto napoveduje 0,5-odstotno rast, za leto 2013 1,3-odstotno, za letos pa jo je popravila z 1,6 na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Celotni EU je komisija za naslednje leto napovedala 0,6-odstotno rast, za leto 2013 1,5-odstotno, ocene za letos pa je z 1,7 znižala na 1,6 odstotka BDP. Grčija in Portugalska sta sicer edini članici Unije, ki jima komisija za letos in naslednje leto napoveduje krčenje gospodarske dejavnosti.

Grčija naj bi letos beležila krčenje BDP za 5,5 odstotka, naslednje leto pa za 2,8 odstotka, Portugalska pa letos za 1,9 odstotka, naslednje leto pa za tri odstotke – celo več kot Grčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.