Svet
19 ogledov

Evropa na robu "prezgodnjega groba"?

Kevin Rudd Avstralija epa Žurnal24 main
Avstralski zunanji minister svari, da je Evropa preokupirana s svojimi finančnimi problemi. Šef Evroskupine: Možnost bankrota Grčije ni izključena.

Avstralski zunanji minister Kevin Rudd je na varnostni konferenci v Münchu dejal, da se Evropa toliko ukvarja sama s sabo in svojimi finančnimi težavami, da je popolnoma spregledala vzpon Azije. Opozoril je, da „Evropa tvega, da bo sebe popeljala v prezgodnji gospodarski in s tem tudi globalni grob“. Po njegovem mnenju se je Evropa izločila iz razprav o vse večjem vplivu Kitajske in Azije na gospodarskem in političnem področju.

Michel Barnier, evropski komisar za notranji trg, je zavrnil Ruddove pomisleke ter dejal, da bi Evropa iz krize izšla „še močnejša in bolje organizirana“.

Grčija marca v bankrot?

Z Ruddom pa bi se morda strinjal vodja Evroskupine Jean-Claude Juncker. Za Der Spiegel  je dejal, da obstaja možnost, da bi Grčija marca bankrotirala.

„Grčija ne more več pričakovati podpore članic evroobmočja, če ne bo implementirala dogovorjenih ukrepov. Možnost bankrota, bi morala Grčijo opogumiti, da zbere pogum, ko bo morala uresničiti reforme,“ je dejal Juncker.

Komentarjev 2