Svet
14 ogledov

Evropa še bolj pritiska na Rusijo

Napad Ukrajincev na Doneck EPA
Evropska unija naj bi danes uradno sprejela nove sankcije proti Rusiji zaradi njene vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Gre za zaostritev obstoječih sankcij, ki naj bi prizadele ruski obrambni, energetski in finančni sektor, pa tudi nove posameznike.

Voditelji EU so na vrhu konec avgusta Evropski komisiji naložili pripravo novih sankcij proti Rusiji, potem ko so ji očitali, da z vojaki in orožjem podpira proruske upornike na vzhodu Ukrajine. Moskva sicer očitke zavrača.

Odbor stalnih predstavnikov članic pri EU je v petek podprl paket novih sankcij, danes pa naj bi po navedbah bruseljskih virov sledil uraden sprejem s strani predsednikov vlad na podlagi pisnega postopka. Če bodo sankcije uradno sprejete, pa bodo znane šele v torek po objavi v Uradnem listu EU.

Premirje na majavih nogah

Rusija je sicer sodelovala pri petkovi sklenitvi  dogovora o prekinitvi ognja med Kijevom in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Strani sta premirje uspeli spoštovati en cel dan, nato pa so se že začeli novi konflikti. Zjutraj so znova poročali o detonacijah in strelih v predmestjih mest Doneck in Mariupol. Poročil o morebitnih žrtvah za zdaj še ni.

Tako ukrajinska vojska kot proruski separatisti zatrjujejo, da se premirja držijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.