Svet
9 ogledov

Evropa še v snežnem kaosu

V Veliki Britaniji težave v prometu tudi zaradi pnevmatik, saj vozniki teh pred Žurnal24 main
Hladni val še naprej povzroča vrsto preglavic širom Evrope. V Bolgariji medtem še naprej pomladno vreme.

V Veliki Britaniji so skozi dan kasnili številni leti, podobno je bilo tudi v železniškem prometu. Dež in sneg sta prevladovala v večjem delu Anglije in Wallesa, na Škotskem so številne smučarje opozarjali na nevarnost snežnih plazov. Na nevarnost snežnih plazov opozarjajo tudi na smučiščih na področju Alp, kjer sicer tudi napovedi za prihodnji teden vsebujejo snežne padavine.

Najbolj obilne padavine od leta 1985
V Franciji so letalske družbe dobile napotek, da zaradi obilnega sneženja in ledu zmanjšajo število letov, iz Ženeve poročajo o najbolj obilnih snežnih padavinah v začetku decembra od leta 1985. Na Poljskem je v zadnjih 24-tih urah umrlo devet ljudi, s čimer je število mrtvih v letošnji zimi narastlo na 46.

Iz Avstrije poročajo o težavah z električno oskrbo, podobno je v Nemčiji, kjer so snežne padavine napovedane tudi jutri za ves dan. Češka beleži temperature 20 stopinj Celzija pod ničlo, pod snegom je celo del Portugalske, zaradi izjemno visoke morske plime je trg svetega Marka v Benetkah pod vodo.

V nadaljevanju običajna zima
Meteorologi sicer Evropi v letošnji zimi najnižje temperature napovedujejo sredi januarja, vendar pri tem dodajajo, da ne bo prihajalo do večjih odstopanj od dolgoletnih povprečij.

Začetek zime je sicer daleč od povprečij; medtem ko so na Danskem v začetku tega tedna zabeležili najnižje temperature v 120-tih letih (minus 22 stopinj Celzija), so hkrati v Bolgariji namerili nadpovprečno visoke temperature, saj se je ta teden živo srebro povzpelo tudi do 23 stopinj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.