Svet
2 ogledov

Evropa šklepeta z zobmi

Prizor iz Švice Žurnal24 main
Zimski oklep okoli Evrope še kar noče popustiti. Iz različnih držav poročajo o novih smrtnih žrtvah mraza, nizke temperature so marsikje ohromile promet.

Na Poljskem se je živo srebro minulo noč spustilo pod minus 25 stopinj Celzija, kar je bilo usodno za sedem ljudi. Skupno je na Poljskem zaradi mraza od novembra umrlo že 76 ljudi. V Belgiji, kjer so ponoči izmerili okoli 20 stopinj pod lediščem, kar je najmanj v zadnjih 10 letih, je v nekem parku zmrznil 30-letnik.

Obilne snežne padavine medtem povzročajo številne nevšečnosti predvsem v Franciji in Italiji. V Italiji so bili tako prisiljeni zapreti več letališč, francoske oblasti pa so zaradi velikih količin novozapadlega snega morale ustaviti več hitrih vlakov.

Vse jutro sta bili zaprti glavni milanski letališči Malpensa in Linate, kot tudi letališči v Torinu in Bergamu, saj je ponoči zapadlo več kot 30 centimetrov novega snega.

Elektrike ni bilo dovolj
V Franciji je bila minula noč najhladnejša v letošnji zimi. V Parizu se je živo srebro spustilo na minus devet, na severu države pa vse do minus 20 stopinj Celzija. Snežilo je celo v Marseillu, zaradi česar so zaprli tamkajšnje letališče, 12.000 gospodinjstev pa je zaradi povečane porabe in posledičnih prekinitev ostalo brez električne energije.

S hudim mrazom se soočajo tudi v Nemčiji, kjer so na več območjih preteklo noč izmerili rekordno nizke temperature. Najhladneje je bilo v okolici Dresdna, kjer se je živo srebro spustilo kar 27,7 stopinje Celzija pod ledišče. Nizke temperature so bile na tem območju usodne za 77-letno duševno bolnico, ki so jo po izjemno mrzli noči našli zmrznjeno. O mrazu poročaju tudi iz Velike Britanije in Španije.

Mrzlo vreme bo trajalo še vsaj do konca tedna, saj se nad območje pomikajo obsežne zračne mase iznad Sibirije in Skandinavije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.