Svet
4 ogledov

Evropa za postopek proti Franciji

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Evropska komisija bo proti Franciji zaradi spornega izgona bolgarskih in romunskih Romov sprožila postopek zaradi kršitve evropske zakonodaje.

"Dovolj je," je v zvezi s tem na novinarski konferenci dejala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. "Nobena članica EU ne more pričakovati posebnega obravnavanja, ko so na preizkusu temeljne pravice. Prepričana sem, da komisija ne bo imela druge izbire kot sprožiti postopek proti Franciji," je poudarila Redingova.

"Nisem si mislila, da bo Evropa po drugi svetovni vojni še priča takšnim razmeram," je bila še ogorčena. Izrazila je nezadovoljstvo nad ravnanjem francoske vlade v luči okrožnice, ki je prišla v javnost in ki je v "jasnem nasprotju" z zagotovili dveh predstavnikov francoske vlade Bruslju, da ukrep ni bil uperjen proti določenim etničnim skupinam.

"V razmerah tovrstnega pomena to ni majhna kršitev," je dejala. "Po 11 letih izkušenj v komisiji bi rekla še več, to je sramota," je dodala.

Desnosredinska francoska vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja je pred približno mesecem dni začela z izgonom tujih Romov, ki živijo v nezakonitih naseljih v Franciji. Ti iz Francije odhajajo ali prostovoljno, pri čemer jim francoske oblasti izplačajo 300 evrov, ali pa na osnovi odredbe o izgonu, ker naj bi ogrožali javni red. Francija je v tem času v Romunijo in Bolgarijo izgnala skoraj 1000 Romov, od začetka leta pa že več kot 8000. Lani jih je Francija deportirala 9875.

Razlog za ostro kritiko Redingove je interna okrožnica francoskega notranjega ministrstva, naslovljena na vodje prefektur, v kateri je pisalo, da mora biti v roku treh mesecev odstranjenih 300 nezakonitih naselij, predvsem romskih.

Francoska ministra Eric Besson in Pierre Lellouche sta medtem Redingovi in komisarki za notranje zadeve Cecili Malström podala politična zagotovila, da v Franciji ne ciljajo posameznih etničnih skupin. "Zdi se mi zelo moteče, da država članica z ravnanjem svoje administracije tako grobo pod vprašanj postavlja skupne vrednote in zakonodajo EU," je dodala Redingova.

Pri tem je povedala, da je francoski notranji minister Brice Hortefeux v ponedeljek popoldne sicer podpisal novo okrožnico, ki se ne nanaša več na določeno etnično skupino, to je Rome. "Pomembno je, da se ne spremenijo le besede, temveč tudi ravnanje francoskih oblasti. Francoske oblasti zato prosim za takojšnje pojasnilo te zadeve," je poudarila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.