Svet
7 ogledov

Evropa zaskrbljena zaradi ošpic

V nekaterih evropskih državah je bilo proti ošpicam cepljenih manj kot 80 odstot Žurnal24 main
V več evropskih državah so odkrili, da je število primerov obolelih za ošpicami naraslo. Najbolj ogrožena je Švedska.

Predstavnik Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Ben Duncan je ob objavi poročila povedal: "To je zelo zaskrbljujoče, zlasti ker si je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zastavila cilj, da bo do leta 2010 v Evropi izkoreninila to nevarno bolezen. Kot kaže, nismo na pravi poti."

 

Ošpice

ali rubela so nalezljiva bolezen, katere znaki so:

► povišana telesna temperatura,

► majhni rdeči izpuščaji po telesu,

► lahko tudi smrt (na vsakih 1000 primerov).

Lani so v več evropskih državah zasledili porast števila obolelih za ošpicami, trend porasta pa se nadaljuje tudi letos. Tako je bilo v prvih treh mesecih lani v Evropi 800 okužb z ošpicami, v letošnjem prvem četrtletju pa je to število naraslo na 1300. Širjenje bolezni Duncan pojasnjuje z naslednjimi besedami: "Veliko Evropejcev se še vedno ni cepilo proti ošpicam, v nekaterih delih Evrope je bilo proti tej bolezni cepljenih manj kot 80 odstotkov otrok." Za preprečitev bolezni in njeno izkoreninjenje pa bi bilo treba cepiti vsaj 95 odstotkov prebivalstva.

Med najbolj ogroženimi državami je Švedska, ki je s 14 primeri ošpic na 100.000 prebivalcev daleč pred drugimi državami, kot so Velika Britanija, Romunija, Francija, Danska, Nemčija, Avstrija, Španija in Norveška.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.