Svet
21 ogledov

Evropejca zažgali na plaži

Na Madagaskarju je razjarjena množica živa zažgala dva Evropejca, ki so ju sumili trgovanja z organi umorjenega otroka. Ista usoda je dočakala tudi domačina, ki naj bi bil vpleten v umor dečka.

Dogodek se je zgodil v letovišču Nosy Be, na severu otoka. Moška, eden od njiju je bil Francoz, naj bi razjarjeni množici, ki ju je mučila, priznala, da sta trgovca s človeškimi organi. Policija je potrdila, da sta bila Evropejca zažgana na plaži Ambatoloaka.

Nasilje se je razplamtelo po izginotju 8-letnega dečka. Pred stavbo policije se je v sredo zbrala razjarjena množica, ker naj bi policija aretirala moškega, povezanega z izginotjem otroka. V nasilju, ki je izburhnilo pred policijsko postajo, naj bi umrla najmanj ena oseba. Policija naj bi s streli skušala razgnati protestnike, ki so metali kamne. Množica je nato požgala več hiš poleg policijske postaje in odšla na dom dveh tujcev, ki so ju sumili dejanja. 

V četrtek so našli truplo osemletnega dečka, brez jezika in spolnih organov. BBC, ki se sklicuje na pisanje lokalnih medijev, poroča, da so protestniki našli človeške organe v hladilniku v stavbi, kjer sta prebivala Evropejca. Množica je moška našla, ju mučila in ubila.

Policija je po incidentu dejala, da množica išče še tretjega moškega, domnevno zdravnika domačina, ki naj bi bil vpleten v trgovanje z organi. Kot poroča BBC, naj bi množica omenjenega moškega našla, zvlekla iz avtomobila in vrgla v ogenj.

Tujce pozivajo k previdnosti

Francoska ambasada na Madagaskarju je opozorila svoje državljane, naj ne potujejo po državi oziroma naj svojo pot preložijo. Prav tako so jih pozvali, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih in izogibajo plaže, na kateri se je zgodil incident.

BBC-jevi dopisniki poročajo, da bi dogodek lahko imel politično konotacijo, saj bodo 25. oktobra potekale volitve. V revnih skupnosti veje velik strah pred trgovanjem z organi, kar so v preteklosti nekateri že izkoriščali za dvigovanje napetosti in trenja. Poleg tega so na Madagaskarju primeri, ko množica vzame pravico v svoje roke, pogost pojav.

Komentarjev 1
  • mph 20:21 03.oktober 2013.

    Zakoni bi se tukaj morali res malo vsaj zgledovati po stari Bibliji, oko za oko, zob za zob, ... zločince bi moralo doleteti točno to, kar so žrtvi naredili. Sicer pa pravi bruh ... vendar bi prej rekel, da je ...prikaži več šlo za kakšno obredno gnusarijo .... ne vem, kdo bi rabil ravno tiste dele za presaditev, plus tega, če organi niso pravilno odvzeti, hranjeni in hitro presajeni, propadejo. Zato mi se zdi novica glede nekega trgovanja bedarija.