Svet
10 ogledov

Evropejci se ne odpovemo popivanju

Trije vozniki, vsi stari znanci policije, so konec tedna ostali brez jeklenih ko Žurnal24 main
Največ popivajo mladi, medtem ko starejši v večji meri pijejo alkohol vsak dan. Evropejci podpirajo ukrepe za zmanjšanje posledic pitja alkohola.

Popivanju (EU to definira kot pet ali več pijač ob katerikoli priložnosti) se nabolj predajajo mladi v starosti med 15. in 24. letom, kažejo rezultati raziskave Eurobarometer. Popivanje pa ni posebnost kakšne posamezne regije ali območja, saj se dogaja po vsej EU. Nad evropskim povprečjem (29 odstotkov) pa so se znašle Irska, Romunija, Nemčija, Avstrija, Velika Britanija, Španija, Grčija in Italija.

Tudi na splošno se odnos Evropejcev v zadnjih štirih letih ni pretirano spremenil, saj je 75 odstotkov anketirancev odgovorilo, da tedensko v povprečju zaužijejo do tri alkoholne pijače. Tu izstopajo starejši od 55. leta, za katere je veliko bolj značilno, da dnevno uživajo alkoholne pijače, kar povečuje nevarnost kroničnih obolenj.

Podpora preventivi
Kljub široki uporabi alkohola v EU pa obstaja tudi široka podpora preprečevanju posledic alkohola. Tako je kar 89 odstotkov vprašanih podprlo prepoved prodaje alkohola mlajšim od 18. leta, 83 oziroma 73 odstotkov anketirancev pa je podprlo ukrepe proti pijani vožnji ter nižjo predpisano vsebnost alkohola v krvi za mlade voznike.

Pri tem je 14 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi se usedlo za volan po dveh pijačah v dveh urah, 62 odstotkov pa jih je temu nasprotovalo. Precejšen del, 15 odstotkov, pa jih je menilo, da se nihče, ki je pil, ne bi smel usesti za volan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.