Svet
16 ogledov

Evropi se le nasmihajo lepši časi

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Na evropskem gospodarskem obzorju je vendarle vidne nekaj jasnine. Zadnji signali in obeti so pozitivni.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev za članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki predstavlja zgodnji signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih, se je januarja zvišal četrti mesec zapored. Kažejo se tudi znamenja izboljšanja gospodarske dejavnosti v območju evra, so sporočili iz OECD.

Indeks predstavlja signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oz. prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okrog njene dolgoročne potencialne ravni. Naraščajoči indeks z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči z vrednostmi nad 100 pa kaže na obrat navzdol, medtem ko padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske dejavnosti, naraščajoče vrednosti pod 100 pa o okrevanju.

Indeks za vse članice organizacije je bil januarja pri 100,4 točke oziroma 0,34 točke nad ravnjo iz septembra lani. V primerjavi z lanskim januarjem je bila njegova vrednost višja za 0,23 točke.

Po podatkih OECD najbolj optimistična gospodarska znamenja prihajajo iz ZDA in Japonske, kjer vrednost indeksa kaže na krepitev gospodarske rasti.

Na obrate znova tudi nemški motor

Kažejo se tudi močnejša znamenja okrevanja gospodarske dejavnosti v območju evra. Vrednost indeksa v sedemnajsterici evrskih držav je bila januarja pri 99,7 točke, kar je 0,16 točke več kot decembra lani in 0,38 točke nad ravnjo iz septembra lani. V primerjavi z januarjem 2012 je bil indeks še vedno 0,18 točke nižje.

Še posebno v Nemčiji so znaki vnovičnega zagona gospodarske dejavnosti vse bolj očitni, vrednost indeksa pa je bila januarja z 99,6 točke za 0,86 točke nad ravnjo iz lanskega septembra. Še vedno pa je bila za 0,24 točke pod ravnjo iz januarja lani.

Slabše so razmere v Italiji in Franciji, a tudi tam indeks kaže na konec negativnih gibanj. Vrednost indeksa v Italiji je bila pri 99,3 točke, kar je 0,32 točke več kot septembra lani, v Franciji pa pri 99,5 točke, kjer približno vztraja že nekaj mesecev.

Medtem pa je sodeč po indeksu vodilnih gospodarskih kazalcev rast kitajskega, brazilskega in indijskega gospodarstva še naprej pod dolgoletnim trendom, v Rusiji pa vrednost indeksa napoveduje okrevanje gospodarske dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.