Svet
8 ogledov

Evropo svarijo pred ptičjo gripo

Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. EPA
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je evropske države pozvala, naj bodo pozorne na virus ptičje gripe. Tokrat razsaja sev H5N8.

"Vsi bi morali biti precej pazljivi," je novinarjem v Ženevi dejala strokovnjakinja WHO na področju globalnih programov proti gripi Elizabeth Mumford. Kot je opozorila, jim je virus zaenkrat še precej neznan. Glede na to, kako hitro se širi med perutnino, sicer predvideva, da bo verjetno slej ko prej prešel tudi na človeka.

Po besedah Mumfordove zagotovo lahko pričakujemo, da bo za novo vrsto gripe zbolelo še več perutnine. Izpostavila je ključen pomen zakola bolnih živali in nadzorovanja telesne temperature pri ljudeh, ki so bili v stiku z njimi, tako da bi čim prej odkrili morebiten prenos virusa na človeka.

V Nemčiji in na Nizozemskem so v minulih dneh potrdili enak podtip visoko patogenega seva virusa ptičje gripe H5N8. Po dosedanjih ugotovitvah je zelo podoben virusu, ki se od začetka tega leta širi med perutnino na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. "A lahko bi šlo tudi za kaj drugega," je menila Mumfordova.

Na perutninski farmi v bližini Utrechta na Nizozemskem so že odredili zakol 150.000 kokoši, enaka usoda čaka 6000 rac na farmi v Yorkshireu v Veliki Britaniji. Tako na Nizozemskem kot na Otoku so potrdili, da gre za H5N8. 

Strokovnjaki predvidevajo, da se je virus razširil iz Azije v Evropo s pticami selivkami. V Južni Koreji so zaradi njega v minulih dveh mesecih zaklali že več sto tisoč živali, predvsem rac. Tako v Aziji kot Evropi sicer tega seva virusa pri ljudeh zaenkrat niso zabeležili.

Komentarjev 1
  • Nevtrino 17:34 18.november 2014.

    Sedaj, ko je ebola že malo iz mode, so se spet spomnili stare dobre ptičje gripe. Farmacevti bi ponovno radi malo nategovali svet, da bi se jim dobiček povečal. Norci bodo začeli za stotine milijonov kupovati cepivo. Koliko čas bo ...prikaži več še trajala ta farsa ???