Svet
228 ogledov

Evroposlanci opozarjajo: Za to ne sme biti prostora

evropski parlament EPA
Skupina 45 poslancev, med njimi pet iz Slovenije, je na Evropsko komisijo in Svet poslalo poziv, naj se odzoveta na porast ideologije sovraštva in sovražnega govora.

Poslanci so pozvali k zaščiti temeljnih vrednot Evropske unije, predvsem človekovih pravic in pravic manjšin, so zapisali v pismu, pod katerim je prvi podpisan Milan Brglez (S&D/SD).

Povod za pismo je bil teroristični napad v nemškem mestu Hanau 19. februarja, ko je napadalec, domnevno desničarski skrajnež ubil devet ljudi tujega porekla, kasneje pa je ustrelil še svojo mamo in sebe.

"Ozadje napada lahko pripišemo rasističnim, ksenofobnim in mizoginističnim prepričanjem napadalca," so zapisali podpisniki pisma, med katerimi so še štirje evropski poslanci iz Slovenije - Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ), Tanja Fajon (S&D/SD) in Ljudmila Novak (NSi/EPP).

Vendar napad v Nemčiji po besedah podpisnikov pisma ni bil osamljen, "temveč zadnji v nizu tragičnih dogodkov, ki so jih vzbudila nacionalistična in rasistična prepričanja posameznikov". Pri tem so opozorili "na povezavo med političnimi strankami, ki svojo politiko gradijo na sovraštvu in izključevanju, ter na radikalizacijo posameznikov in skupin, ki tovrstne zločine neposredno izvedejo".

Zaskrbljenost so izrazili tudi, "da nekatere politične stranke svojo ideologijo izključevanja in ideologijo sovraštva izvajajo prek klasičnih medijev ter tudi preko spleta, še posebej prek novejših, družbenih omrežij".

Pozvali so, da "ne na evropski ne na nacionalni ravni ne sme in ne more biti nobenega prostora za relativizacijo desnega ekstremizma".

V tem smislu so pozvali Evropsko komisijo in Svet EU, da bosta z vsemi demokratičnimi sredstvi, ki so jima na voljo, zagotovili zaščito temeljnih vrednost Evropske unije, predvsem človekovih pravic in pravic manjšin ter načel nediskriminacije in strpnosti do drugačnih in drugače mislečih. "To so namreč vrednote, ki omogočajo sobivanje in medsebojno spoštovanje na evropski celini," so še poudarili v pismu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • wolf.ata 22:10 05.marec 2020.

    a levi pa lahko delajo kar hočejo, samo jocejo in lažejo ,zdaj spet Orbana napadajo,da kao financira sds,pa v Makedoniji itd.,ne povejo pa ,da miljone denarja Soros daje za leve komunistične stranke in poslance v Eu,kot so naši. g.Faj..,g.Jove..,g.Bergl..,g.Kac..,itd.,pa kako ...prikaži več so migranti dobili kartice Eurocard ZN brez imen in z denarjem naloženim gor,po 500 in do več tisoč Evrov gor.To so zame europski voditelji g.Orban,Salvini,JanšagMarin le Penn itd.,ki bi malo v red spravili to Eu..