Svet
13 ogledov

Evropska bitka za proračunska pravila

Institucije EU iščejo 44 prevajalcev in 98 tolmačev v slovenščino ter še štiri j Žurnal24 main
Na današnjem srečanju Evropskega sveta se bodo evropski voditelji ubadali predvsem z novimi proračunskimi pravili, ki naj bi v prihodnosti preprečila ponovitev grškega scenarija.

Voditelji držav članice naj bi se na tokratnem srečanju končno lahko osredotočili na oblikovanje evropske razvojne strategije do leta 2020, potem ko je bil v preteklih mesecih poudarek predvsem na prenapihnjenih državnih dolgovih, poroča EUobserver.

Vendar se tudi pri tem ne bodo mogli izogniti vprašanju državnega upravljanja, saj so težave s prezadolženimi državami vse prej kot rešene, prav tako niso dogovorjene sankcije za države, ki niso preveč previdne z javnim denarjem. S tem pa tudi ni rešeno vprašanje, kako države članice prisiliti v spoštovanje dogovorjenih pravil.

Kako bodo brzdali proračune?
Zato bo glavna tema pogovorov zagotovo uveljavljanje novih proračunskih pravil. Velika Britanija se je na tej točki odločno uprla predlogu, da bi proračune držav članic pregledovali ostali finančni ministri, na večinoma gluha ušesa pa je naletel tudi predlog Nemčije, naj se članicam, ki ne spoštujejo maastrichtskih kriterijev, odvzame glasovalne pravice v Evropskem svetu.

Po drugi strani Italija zahteva, naj se pri pripravi novih pravil upošteva agregatni dolg, se pravi skupaj s prihranki, terjatvami ipd., in ne zgolj javnega dolga.

Poleg tega se bodo voditelji EU pogovarjali še o okoljskih tematikah, predvsem o zamanjšanju izpustov CO2, izobraževanju, zaposlovanju, inovacijah in revščini.

Barroso in Cameron proti francoski ideji
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se je pred vrhom prvič sestal tudi z novim britanskim premierjem Davidom Cameronom. Barroso je poudaril, da močno ceni odnos s Cameronom, ki velja za največjega evroskeptika med voditelji. V pogovoru pa sta se posredno spravila tudi nad francosko zamisel "ekonomske vlade".

"Naši državljani želijo, da se osredotočimo na vsebino, ne na več razprave o institucijah ali procesih," je dejal Barroso in s tem posredno kritiziral francosko zamisel o vzpostavitvi "ekonomske vlade v območju evra". Barrosovo izjavo je Cameron pozdravil z velikim zadovoljstvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.