Svet
8569 ogledov

Evropska komisija: Cene goriva za domačine ne smejo biti nižje!

bencinska črpalka, gorivo
Evropska komisija je v sredo madžarske oblasti pozvala, naj začasno prekličejo izvajanje ukrepa, v skladu s katerim lahko cenejše gorivo na Madžarskem točijo zgolj tisti z madžarskimi registrskimi oznakami. Komisar za notranji trg Thierry Breton od Budimpešte ob tem pričakuje dodatna pojasnila glede ukrepa.

Komisar je Budimpešto v sredo pozval, naj prekine uporabo tega ukrepa, dokler ne bo gotovo, da je skladen s pravom Evropske unije, je danes na redni novinarski konferenci povedala govorka komisije, pristojna za notranji trg, Sonja Gospodinova.

V pismu je prosil tudi za dodatna pojasnila, da bi bolje razumeli obseg ukrepa, ki ga je Madžarska uvedla konec maja, je še dejala govorka.

Dodatna pojasnila Bruselj po njenih besedah potrebuje tudi zato, da bi lahko ugotovili, ali ta ukrep dejansko vodi v posredno diskriminacijo državljanov preostalih držav članic EU. "Zdi se, da imajo takšni ukrepi večji vpliv na državljane drugih držav članic kot pa na madžarske državljane," je povedala.

Poleg tega negativno vplivajo na prost pretok blaga, storitev in ljudi, je poudarila Gospodinova. Izpostavila je tudi pomen prostega pretoka blaga in storitev v trenutnih geopolitičnih razmerah. Kakršne koli omejitve na tem področju morajo biti utemeljene, nediskriminatorne in sorazmerne, je dejala.

Na Madžarskem lahko od konca maja gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,24 evra) na liter točijo le vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo pa je treba plačati tržno ceno, je pred uvedbo tega ukrepa povedal vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

Portal sobotainfo je sicer poročal, da je madžarska v uredbi določila, da bodo lahko vozniki avtomobilov iz držav, v katerih prav tako velja uradna regulacija cen naftnih derivatov, še naprej točili gorivo na Madžarskem po regulirani ceni. To torej velja tudi za Slovenijo.

Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacija v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012. Od takrat naprej se je sicer še okrepila in se približala desetim odstotkom.

 
Komentarjev 2
  • Primorec 09:06 10.junij 2022.

    V Italiji imajo ob meji, ampak dovolila EU Komisija. Drugo je, da po tej ceni lahko točijo vsi, ne glede na avtomobilske tablice. Je velikanska razlika.

  • pravičnik77 16:13 09.junij 2022.

    kaj nimajo tudi Italijani ob meji s SLO na podlagi prebivališča (nekakšne izkaznice) cenejše gorivo kot drugi Italijani, ki ne živijo ob meji? da o tujcih ne govorim?