Svet
11 ogledov

Evropska komisija napoveduje reforme azilne politike

Begunci v Grčiji EPA
Evropska komisija, ki napoveduje nujnost reform azilne politike, je danes predlagala možnost dopolnitve sedanjega sistema ali pa drugo korenitejšo reformo.

Natančni predpisov Evropska komisija še ni predstavila, a po besedah podpredsednik Evropske komisije Fransa Timmermansa želijo poenotiti azilno zakonodajo ter porazdeliti odgovornost med vse države članice.

"Različni nacionalni pristopi so privedli do iskanja najboljših pogojev za pridobitev azila (t. i. "asylum shopping") in nedovoljenih migracij, medtem ko je med krizo postalo očitno, da so dublinska pravila naložila preveliko odgovornost zgolj majhnemu številu držav članic," je povedal Timmermans, ki izpostavlja, da mora azilna politika temeljiti na skupnih pravilih, pravičnejši delitvi odgovornosti in varnih zakonitih poteh, da bi se lahko tisti, ki potrebujejo zaščito, zatekli v EU.

Komisija si sicer želi spremeniti dublinsko uredbo, in sicer tako da bi vanjo vnesli tudi dopolnila s korektivnim mehanizmom pravičnosti, bodisi s prehodom na nov sistem na podlagi razdelitvenega ključa. Obstaja tudi možnost ukinitve pravila, da morajo prebežniki za azil zaprositi v prvi državi Evropske unije.

Bruselj želi ustaviti naknadno preseljevanje beguncev

S poenotenjem zakonodaje pa si Bruselj želi tudi zmanjšali dejavnike, ki posameznike pritegnejo v majhno število držav članic, ter naknadno preseljevanje beguncev znotraj Evropske unije. "Komisija predlaga ukrepe za preprečevanje in kaznovanje nedovoljenega sekundarnega gibanja. Natančneje, pridobitev nekaterih pravic bi bila lahko pogojena z evidentiranjem, odvzemom prstnih odtisov in bivanjem v državi EU, ki je odgovorna za prosilca."

Komentarjev 1
  • nina 17:12 07.april 2016.

    Še za svoje niso sposobni poskrbet.