Svet
4200 ogledov

Evropska komisija se pripravlja na še eno nevarnost, ki nam grozi poleti

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Evropska komisija je v okviru sistema rescEU ustanovila okrepljeno evropsko floto z 11 gasilskimi letali in 6 helikopterji.

Da bi bila pripravljena na morebitne večje požare v tej sezoni, je Evropska komisija v okviru sistema rescEU ustanovila okrepljeno evropsko floto z 11 gasilskimi letali in 6 helikopterji. Obenem je komisija državam članicam izdala tudi smernice za okrepitev ukrepov za preprečevanje požarov.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal, da gozdni požari vsako leto predstavljajo veliko nevarnost za vso Evropo. "Požarna sezona je intenzivna in dolga, požarno ogrožena območja pa se vse bolj širijo proti severu. Pred letošnjo sezono gozdnih požarov moramo storiti vse, kar je možno, da jih lahko čim prej zaustavimo," je poudaril.

Gasilske zmogljivosti rescEU predvidevajo dve letali s Hrvaške, dve letali iz Grčije, dve letali iz Italije, dve letali iz Španije ter šest helikopterjev iz Švedske. Del flote rescEU so bili že od prej letalo iz Francije in dve letali iz Švedske.

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je ob tem poudaril, da v gozdovih živi 80 odstotkov vseh živali in rastlin na Zemlji, zato jih je treba zaščititi. Naložbe v preventivo so po njegovih besedah ključne. 

Nevarnost gozdnih požarov naj bi bila letos zelo visoka, saj je po napovedih meteorologov pred nami vroče poletje s temperaturami, višjimi od dolgoletnega povprečja. Tudi padavin naj bi bilo letos poleti manj kot prejšnja leta, zlasti v Srednji Evropi in na številnih območjih Sredozemlja, kar lahko še poveča tveganje za požare.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:06 22.junij 2021.

    same nevarnosti, dan za dnem, če je ni si jo pa pač nekdo izmisli. A ne bi bilo fino, če bi kdaj pa kdaj tudi kakšna lepa novica na plan prišla?

  • zdrej 12:10 22.junij 2021.

    Kupit je treba še dva "air tankerja", ko mata zalogo 50 do 70m3 vode naenkrat. Da ptiletita ko priletita in potem ti ta mali s do 5m3 pogasijo še večja zarišča, kakor potem enote na tleh zaključijo zadevo.