Svet
14 ogledov

Evropska podjetja napadel nov črv

Črv naj bi napadel 10 milijonov računalnikov. Žurnal24 main
Evropska podjetja, ki se ukvarjajo z jedrsko energijo, so bila žrtve napada nove oblike računalniškega črva Stuxnet. Gre za tako imenovanega Duquja, ki tokrat ne napada industrijskih sistemov, ampak zbira informacije za nove napade v prihodnosti.

Novo računalniško grožnjo je odkrilo podjetje Symantec, ki se ukvarja z odkrivanjem računalniških virusov. Avtorji tokratnega črva niso znani, a raziskovalci domnevajo, da imajo prste vmes, tako kot v primeru Stuxneta, izraelske in ameriške tajne službe.

Črv Stuxnet je poleti napadal predvsem Siemensove industrijske sisteme SCADA za nadzor in krmiljenje procesov in tako poskušal priti do podatkov iranskega jedrskega programa.

Naloga Duquja pa je bila priti do občutljivih dokumentov in vohuniti za aktivnostmi uporabnikov omrežja, zaposlenih v evropskih podjetjih, ki se ukvarjajo z jedrsko energijo. Z omenjenimi podatki bodo tako lahko avtorji omenjenega črva lažje načrtovali prihodnje napade.

Glavna značilnost tokratnega črva je tudi ta, da je bil programiran tako, da se je iz sistema sam odstranil po 36 dnevih. Omenjena podjetja tako tudi danes ne morejo vedeti, ali so bila žrtve hekerskih napadov. Po predvidevanju strokovnjakov je Duqu v računalniške sisteme vdiral že od decembra lani.

Omenjeno protivirusno podjetje je že izdelalo program, ki črvu prepreči vstop v računalniške sisteme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.