Svet
13 ogledov

Evropska unija mora dokapitalizirati banke

EU po zaslugi Nemčije okreva hitreje kot ZDA. Najslabše kaže Grčiji. (Foto: Reut Žurnal24 main
Evropske borze so trgovalni dan zaključile v zelenem območju. Vlagatelji so pozitivno sprejeli predlog Evropske komisije, ki predvideva bistveno zvišanje temeljnega kapitala evropskih bank.

Evropska komisija je danes predstavila načrt, v katerem je opisan celovit odziv, potreben za ponovno vzpostavitev zaupanja v evroobmočje in Evropsko unijo (EU) kot celoto. Ta odziv je namenjen prekinitvi začaranega kroga med dvomi v vzdržnost državnega dolga, stabilnost bančnega sistema in možnosti za rast v EU.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal: "Gre za načrt, kako naj bi se Evropa rešila iz te gospodarske krize. Zgolj reakcije in delni odzivi na različne vidike krize ne zadostujejo več. Zaupanje lahko ponovno vzpostavimo le s takojšnjim začetkom izvajanja vseh ukrepov, potrebnih za izhod iz krize. Samo tako bomo lahko prepričali naše državljane, svetovne partnerje in trge, da imamo rešitve, s katerimi bodo gospodarstva kos izzivom. Dogovor moramo doseči na zasedanju Evropskega sveta 23. oktobra."

EU mora nujno dokapitalizirati banke

Po mnenju predsednika Evropske komisije mora EU nujno dokapitalizirati svoje banke. Popolnoma usklajena krepitev evropskih bank pa mora po njegovih besedah temeljiti na novi oceni ob uporabi začasnega merila, da morajo banke razpolagati z "bistveno višjim" deležem najbolj kakovostnega kapitala.

Uporaba začasnega kriznega sklada za stabilnost evra (EFSF) pri dokapitalizaciji naj bo le izhod v skrajni sili – najprej naj se banke obrnejo na zasebne vire, nato na državo, je še povedal Barroso.

Komentarjev 1
  • privat 08:27 13.oktober 2011.

    evropska unija mora začeti hapsiti politike in bogataše..