Svet
6 ogledov

'Evropske pogodbe ni moč ustaviti'

Češka je edina članica Unije, ki Lizbonske pogodbe še ni ratificirala. Da bo zač Žurnal24 main
Tako je v intervjuju izjavil goreč evroskeptik češki predsednik Vaclav Klaus, ki je nakazal, da bo dokument, kot zadnji evropski voditelj, le podpisal.
"Lizbonska reformna pogodba je že preveč napredovala, da bi se jo dalo ustaviti,“ je za sobotno izdajo časnika Lidovy Noviny dejal češki predsednik Vaclav Klaus, ki je še zadnji v vrsti za ratifikacijo pogodbe. Kot je še povedal v intervjuju, ni potrebno, da vse članice EU ratificirajo zagotovila, za katera je zaprosil Klaus in ki ščitijo Češko pred ozemeljskimi zahtevami po drugi svetovni vojni, preden podpiše pogodbo.

Evroskeptični predsednik, ki je evropske partnerje vznejevoljil, ko je ratifikacijski proces nedavno dodatno zavlekel s pogojevanjem svojega podpisa z izvzetjem Češke iz Listine temeljnih pravic, je v pogovoru za češki dnevnik še dodal, da pogodbe še vedno ne vidi kot dobre za "svobodo v Evropi". A " potencialna uveljavitev (pogodbe) ne bo konec zgodovine", je še povedal in dodal, da se bo spor glede svobode in demokracije v Evropi nedvomno nadaljeval.

Klaus ne more podpisati pogodbe, dokler češko ustavno sodišče ne presodi o skladnosti dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Razsodbo naj bi sodišče sicer podalo 27. oktobra. Sodišče je podobno zahtevo o presoji skladnosti nekega drugega dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo lani že zavrnilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.