Svet
8 ogledov

Evropski delavci na nogah

(Foto: istock) Žurnal24 main
Jutri se bo v Budimpešti v znak nestrinjanja z varčevalnimi ukrepi v EU zbralo okrog 50.000 ljudi. Demonstracij se bodo udeležili tudi slovenski sindikati.

Kot pravi pomočnik glavnega tajnika SVIZ Marjana Gojkoviča je prihodnost delavcev zelo kritična."Če se delavci ne bodo uprli je prihodnost slaba. Zaenkrat so sindikati tisti, ki ostro nasprotujejo vsemu temu, a žal so tudi edini. Ne gledam na to kot na nekakšno politično opcijo. Vse opcije se spogledujejo s temi idejami, da je treba delavce prizadeti. Ni bistevno kdo je trenutno na oblasti. Tako smo sindikati še edina sila, ki temu nasprotujejo in jaz upam da bodo uspeli ohraniti vsaj del teh socialnih pravic, ki jih imamo."

Vseevropske demonstracije
In prav zaradi kritične situacije delavcev bodo v soboto v Budimpešti potekale vseevropske demonstracije delavcev, ki jih pod geslom NE! varčevalnim ukrepom - za socialno Evropo, za delovna mesta in blaginjo, za pravične davke in zakone organizira Evropska konfederacija sindikatov.

Demonstracija se bo udeležilo tudi 20 članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki so del ETUCEja in bodo nastopali skupaj še s tri tisočimi vzgojiteljimi in učitelji iz Madžarske, Romunije, Bolgarije, Poljske, Slovaške, Francije in Anglije. Udeležili se je bodo tudi člani Zveze svobodnih sindikatov.

Jasno je, da delavci niso tisti, ki bi jim bilo treba naprititi sokrivdo za krizo.
Marjan Gojkovic, SVIZ

Varčevalni ukrepi bodo prizadeli delavce
Za socialne pravice se bo jutri na ulicah Budimpešte borilo petdeset tisoč ljudi. Sindikati želijo voditeljem držav EU in vsem, ki v Evropi odločajo o finančnih vprašanjih in varčevalnih ukrepih z demonstracijami pokazati jasno nasprotovanje tistim ukrepom, ki bi prizadeli delavce.

Svoje nestrinjanje bodo izrazili na dan, ko bodo v Budimpešti zasedali ministri  za gospodarstvo in finance (ECOFIN) in Evropske centralne banke.Saj se bodo po besedah Gojkoviča odločali predvsem o varčevalnih ukrepih, ki bodo prizadele delavce.

"S protestom jim želimo jasno pokazali,da delavci nasprotujejo tem ukrepom," pove Gojkovič in doda  "zahtevamo večjo dostopnost do zaposlitev, boljše plačilo, močno socilano zaščito, više pokojnine, kakovostne javne storitve, to so ukrepi ki so interesantni po vsej Evropi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.